IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери публикуваха лични данни на милиони потребители на Snapchat

Кибератаката имала за цел да обърне внимание на технически неизправности и да предотврати по-големи злоупотреби

10:56 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Snapchat е доставчик на услуги за смартфони, използван най-вече от тийнейджърите. <em>Снимка:&nbsp;Snapchat&nbsp;</em></p>

Snapchat е доставчик на услуги за смартфони, използван най-вече от тийнейджърите. Снимка: Snapchat 

Неизвестни хакери публикуваха потребителски имена и телефонни номера на 4,6 милиона потребители на Snapchat в интернет. За да защитят засегнатите потребители от злоупотреби, хакерите са заличили последните две цифри на всеки телефонен номер.

Snapchat е доставчик на услуги за смартфони, използван най-вече от тийнейджърите.

Хакерите твърдят, че в публикуването на данните няма нищо лошо. Вместо това те са искали да насочат вниманието към проблемната употреба на Snapchat с уязвимости и потребителски данни. „Нашата мотивация зад публикуването на данните бе да се засили информираността на обществото за този проблем и да се упражнява обществен натиск върху Snapchat за решаването му", казват те, цитирани от The Verge.

Още през август австралийската компания за IT сигурност Gibson Security публикува данни за възможни уязвимости, които биха позволили в рамките на минути да се свалят хиляди телефонни номера в Snapchat, като по този начин може да се стигне и до потребителските имена.

Предупреждението за подобен сценарий бе повторено през последната седмица на декември. Тогава Snapchat отговори с постинг в блога си, в който сценарият е описан като "теоретичен". Разработчиците на Snapchat са се заели с „мерките за сигурност“, за да решат този проблем, поясни тогава компанията.

И тогава неизвестните хакери публикуваха данните. „Snapchat би могла да предотврати относително лесно това, ако бе отговорила на опитите на Gibson Security да се свърже с тях", казват те.

Често срещана практика сред кибер атакуващите е да обръщат внимание на компаниите за технически неизправности и след това да им дадат време за реакция. Ако не се предприемат действия, може да се упражни външен натиск чрез публикуване на поверителна или чувствителна информация.

Засега Snapchat не дава коментар за инцидента. 

Вижте още във видео материала на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още