fallback

Русия иска 3,8 млрд. долара депозит от Visa и Mastercard

В противен случай двете компании няма да могат да работят в страната

11:43 | 07.05.14 г. 34
Автор - снимка
Създател

Международните компании за кредитни карти са изправени пред "сериозни последици" за операциите си в Русия, след като Москва прие нов строг закон в отговор на замразяването на обслужването от страна на Visa и Mastercard на някои банки, пише The Guardian. Във вторник президентът на Русия Владимир Путин подписа новия Закон за създаване на национална разплащателна система, алтернативна на тези на Visa и Mastercard, които обслужват близо 90% от безналичните трансакции в Русия.

Припомняме, че на 21 март двете компании спряха да работят с клиенти на санкционираната от САЩ банка "Россия", известна още като "Банката на Путин", а после и с банка СМП на братята Аркадий и Борис Ротенберг, близки на руския президент и станали милиардери за много кратък срок. 

Visa описа регламентите като "безпрецедентни", а Mastercard заяви, че може да изпита затруднения, съобщава руското списание Snob. Според новия закон руската система трябва да заработи до 1 юли, а на всички останали оператори се забранява да спират услугите си за руски клиенти. Те се задължават да пренесат в Русия центровете си за обработка на плащанията. За да се гарантира, че няма да има прекъсвания, те ще трябва да внесат в руската централна банка средната стойност на трансакциите, минаващи през тях за две денонощия.

И тъй като всеки ден Visa and Mastercard извършват в страната преводи на 1,9 млрд. долара, това значи, че от тях се изисква да депозират 3,8 млрд. долара в Русия, съобщава Moscow Times. Тази сума трябва да се внесе на 8 тримесечни вноски, започвайки от 1 юли. Ако някоя чуждестранна система за плащания едностранно замрази операциите си за руски клиенти, държавата автоматично ще си прибира по 10% от въпросния депозит за всеки ден, в който услугата не се извършва.

Представители на Visa смятат, че обезпечението е твърде голямо. Visa не коментира темата, но в изявление по-късно заяви, че е готова да си сътрудничи с Русия за решаване на въпросите, свързани с новия закон.

„Няколко разпоредби в закона са безпрецедентни и ще имат по-силно въздействие върху пазара на разплащания в Русия - особено на картодържатели, финансови институции и търговци", се казва в изявлението. „Възнамеряваме да работим в тясно сътрудничество с правителството, за да се разрешат тези проблеми".

„Вътрешна система за плащания вече има в Австралия. Тя ще направи финансовата система на Русия "по-стабилна от външни заплахи" - не само от санкции, но също така и от кибератаки. Но дори ако Русия създаде свои собствени платежни карти, тя ще трябва да подпише споразумения с чуждестранните платежни системи за тези карти, за да работят те в чужбина“, заяви Владимир Тихонов, анализатор в инвестиционната банка „Откритие“.

„Създаването на националната система за плащания не е заместител на Visa и Mastercard", казва още Тихонов. „Ако Visa и Mastercard напуснат Русия, това ще бъде сериозен удар и за гражданите, и за бизнеса", добавя анализаторът.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
fallback