fallback

Обама: Нуждаем се от най-силните правила за защита на интepнет неутралността

Против платената приоритизация на онлайн съдържание съм, заяви американският държавен глава

18:44 | 10.11.14 г. 6

Обществото се нуждае от "най-силните възможни правила" за защита на интернет неутралността, заяви в реч в Белия дом Барак Обама. Президентът на САЩ призова също за регулиране на високоскоростните услуги, предава Bloomberg.

Държавният глава се обяви против блокирането на уебсайтове, срещу изолирането на интернет съдържание, както и против правилата, които позволяват на компаниите да плащат за по-бързо предоставяне на съдържанието им. В тази връзка неговият подчинен във Федералната комисия по комуникациите Том Уилър обмисля прокарването на план за регулации в сектора.

"Говоря за изрична забрана на платената приоритизация", заяви Обама от Белия дом. По този начин за първи път той се обяви и в подкрепа на т. нар. "интернет неутралност".  Под това понятие се разбира правото да се транспортират  пакети с данни, независимо от тяхното съдържание, или че изпращачът и получателят няма да се третират по различен начин. Иначе казано - мрежовата неутралност (на английски: Network neutrality) е принцип, според който интернет скоростта към определени сайтове не може да се регулира от телекомите и интернет доставчици. Те нямат право да я ограничават или да блокират сайтове и/или услуги в киберпространството. 

Интернет доставчиците възнамеряваха да начисляват повече пари за някои услуги, като например за гарантираното качество на връзката или услуги за конферентни разговори за бизнеса. По подобен начин в САЩ  Netflix се съгласи да плати на кабелния оператор Comcast известна сума, за да гарантира качеството на услугата.

Новината за речта на Обама доведе до мигновена реакция на капиталовите пазари. Телекомуникационните компании, които логично се противопоставят на регулациите на интернет услуги, отчитат спадове на капитализациите по време на разгара на сесията в понеделник. Най-значителни отстъпления от по 6% се наблюдават при Comcast Corp и Time Warner.

Предложението на Обама "ще бъде радикален обрат, разбира се, и само по себе си ще навреди на свободния интернет, конкуренцията и иновациите", отбеляза Eд Макфадън, говорител на Verizon. "Това разбира се, най-вероятно ще ни изправи пред сериозни правни предизвикателства в съда", добави той.

Планът на президента "ще наложи неподходящо регулиране на динамичната индустрия и ще застраши способността на мобилния оператор да инвестира и да въвежда иновации", посочи от своя страна Мередит Атуел Бейкър, председател на CTIA – асоциацията на безжичните оператори в САЩ, членове на която са дружества като AT&T и Verizon.

За момента реакция от страна на Федералната комисия по комуникациите няма, посочи още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
fallback