IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия усложнява живота на блогърите

Пакет от законопроекти подлага на строги правила разпространението на информация в интернет

16:38 | 30.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин често се изразява презрително по адрес на интернет.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин често се изразява презрително по адрес на интернет. Снимка: Ройтерс

Руският парламент прие цял нов пакет от законопроекти, които биха могли да доведат до много по-строги ограничения за употребата на интернет и да усложнят живота на блогърите. Проектите доведоха до силна критика от страна на местни технологични компании и продемократични активисти, предава Ройтерс.

Новите мерки са поредната стъпка в посока затягане на правилата, който ще предоставят на Кремъл по-голямо въздействие върху руските медии и политическата система. Критиката от страна на Запада заради поведението на Москва по отношение на кризата в Украйна подхранва правителствените мерки срещу опозицията в Русия.

Очаква се законопроектът бързо да бъде подписан от президента Владимир Путин и да влезе в сила през август.

„Прилагането на закона ще бъде по-нататъшна стъпка в посока на увеличаване на държавния контрол над интернета в Русия, което ще има отрицателното въздействие върху бранша", каза говорител на най-голямата търсачка на Русия Yandex. Компанията обяви, че ще закрие по-рано от планираното популярна своя услуга за оценка на блоговете именно заради неотдавнашната законодателна инициатива", пояснява компанията.

Законодателният пакет се състои от три отделни законa, които подлагат на строги правила разпространението на информация в интернет и онлайн плащанията и увеличават санкциите за тероризъм и екстремизъм. Особено спорен е законопроект, според който популярните блогъри се приравняват към традиционните медии и по този начин се подлагат на по-голям правен контрол и отговорност.

Ако законът бъде приет, блогъри с над 3000 посещения на ден ще трябва да разкриват самоличността си, да проверяват съдържанието си за точности и ще се подчиняват на правилата на "фаза почивка" преди избори. Освен това те няма да имат правото да разпространяват всякаква "екстремистка" информация и данни, които могат да наранят личните права на гражданите. В допълнение пред тях ще бъдат поставени и други изисквания, на които според активисти за защита на човешките права блогърите едва ли ще могат да отговорят. Нарушенията ще се наказват с глоби и възможни блокади на страниците.

„Днес интернет е последният останал острова на свободата на словото в Русия и тези драконовски правила целят ясно да подложат мрежата на контрола на правителството", заяви Хю Уилямсън, директор за Европа и Централна Азия на правозащитната организация Human Rights Watch.

Социални мрежи, блогове и други "организатори на разпространението на информацията в интернет" могат също да бъдат засегнати от изискванията на закона. В текстовете е записано, че операторите трябва да съхраняват данните на потребителите в продължение на шест месеца за възможна употреба от полицията и други органи. 

„Прекомерното регулиране на интернет" ще доведе до това, че Русия ще загуби интернет като доходоносна индустрия и двигател на икономиката, заяви през миналата седмица Дмитрий Гришин, шеф на руския технологичен гигант Mail.ru. Mail.ru оперира и различни социални мрежи в Русия.

Законопроектът първоначално беше част от поредица от мерки за борба с тероризма - включително и разширяване на правата на руските тайни служби при надомни проверки, които бяха представен през декември след смъртоносните самоубийствени бомбени атентати във Волгоград. Някои от изискванията са били затегнати през последните седмици в законодателния процес след консултации в парламента.

Сред поддръжниците на законодателния пакет са видни членове на управляващата партия „Единна Русия“. Те твърдят, че този ход е необходим, за да се контролира екстремизмът. Свободата на интернет няма да бъде ограничена от законите, смятат те. Според държавния регулатор на комуникациите законите няма да попречат на дейността на основните чуждестранни социални мрежи.

Руският президент Владимир Путин често се изразява презрително по адрес на интернет и през миналата седмица по време на публична изява се оплака, че „всичко е започнало с раждането на интернет като специален проект на американската ЦРУ". Руските служители около Путин редовно призовават за по-строг контрол над мрежата.

Един член на горната камара на Русия предложи през тази седмица контролирана от Кремъл версия на интернет да се нарече „Чебурашка“ - по името на съветския детски филм и литературен герой. Сенаторът Максим Кавджарадзе е изказал мнението си при обсъждане в парламентарна правна комисия на закона за статута на блогърите в Русия. Според него такава система може да се създаде заедно със страните от Организацията за колективна сигурност (Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан) или с държави от Азиатско-тихоокеанския район. Средства за тази мрежа можело да се вземат от бюджетите на руските региони.

"Не е толкова важно как ще се казва тази информационна система - "Крокодилът Гена" или "Чебурашка", последното дори е за предпочитане, защото никой друг си няма "Чебурашка", цитира Итар Тасс припомнянето му за популярния в СССР анимационен филм.

Западни интернет компании, които са представени в Русия, сред които Google, Facebook и Twitter, не желаят да коментират промените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
В България собствениците на сайтове трябва да си публикуват личните данни. Как да се заобиколи този закон: http://vstoykov.blogspot.com/2013/12/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Аре е, лъкибой, да не би да ти забраниха да пишеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още