IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските блогъри ще се вписват в специален регистър

Законопроект дава определение какво е блог и каква информация не може да бъде качвана в личните дневници в интернет

16:35 | 22.04.14 г. 10
Руските блогъри ще се вписват в специален регистър

Законопроект, предвиждащ регулация на блоговете, се обсъжда в руската Дума в последните дни, съобщи ИТАР-ТАСС. Текстовете предвиждат блогърите да се вписват в специален регистър, въвеждат понятието "блогър", както и какво съдържание може да има в личните дневници.

Според определенията, приети от руските депутати, блогър е собственик на страница в интернет, посещавана от повече от 3 хил. потребители на ден. Блогърите ще трябва да се впишат в специални регистри със своите имена и електронни адреси. При невъзможност да бъде идентифицирана личността на автора надзорният орган за комуникациите в Русия (Роскомнадзор) ще може да поиска данните от обслужващите хостинга на страницата.

Тези данни ще трябва да бъдат предоставени в рамките на три дни, като в противен случай ще има наказание от 10 хил. до 30 хил. рубли (200 – 600 евро – бел. ред) за физически лица и от 50 хил. до 100 хил. рубли (1000 – 2000 евро) за юридически лица. Повторно нарушение ще увеличава санкцията двойно.

Блогърите няма да имат право да публикуват материали, насърчаващи тероризъм, порнография, насилие или жестокост, както и да разкриват информация, представляваща държавна или друга защитена от закона тайна. Подробности от личния живот на хората също няма да могат да бъдат публикувани от руските блогъри без съгласието на човека, за когото се отнася информацията.

Авторите трябва да проверяват истинността на информацията, която публикуват. В случай на несъответствие те трябва веднага да премахнат публикувания текст.

Блогърите в същото време имат правото да търсят, получават и разпространяват информация, да дават лични оценки и да публикуват собственото си мнение в своя собствен сайт, стига да спазват изискванията на Закона за рекламата.

Описанието на правата и задълженията на блогърите в Русия напомня много на изискванията към местните медии. По тази причина и много анализатори коментираха, че блоговете ще бъдат официално средство за масова информация.

Председателят на комисията по информационната политика и технологиите към руския парламент Алексей Митрофанов обаче даде друга трактовка на текстовете. Новият закон формулира дейността на блогърите и регулацията ще се отнася само за авторите на личните дневници, обясни той пред ИТАР-ТАСС. За блогърите, които са регистрирали своите сайтове като медия, новите правила няма да важат, категоричен беше Митрофанов.

Председателят на комисията за борба с корупцията Ирина Яровая обаче допълва, че ако едно лице се регистрира по Закона за средствата за масова информация, то то няма как да нарича себе си блогър. Според нея записаното в законопроекта не съвпада напълно с изискванията към средствата за масова информация, записани в руското законодателство.

Яровая е един от авторите на законопроекта и за нея основното изискване, което трябва да бъде прието, е ограничението на информацията и по-точно – забраната за разпространение на екстремистки материали, терористични призиви и сведения за частния живот на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
vstoykov
преди 10 години
Копирай връзката в полето за адрес на браузъра и натисни Enter. Там пише в кой закон и защо.http://tinyurl.com/bgmadness
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Това в кой закон го пише, че ми стана интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
vstoykov
преди 10 години
Напомням, че в момента според българското законодателство блогърите трябва да си публикуват личните данни на блога - длъжни са да предоставя безпрепятствен, пряк и постоянен достъп на получателите на услугите и на компетентните органи личните си данни (трите имена, адресна регистрация, телефон, номер по ЗДДС (който всъщност съдържа ЕГН-то!), адрес на електронна поща, данни за вписване в търговски или друг публичен регистър, информация за органа, осъществяващ контрол върху дейността му, когато тази дейност подлежи на уведомителен, регистрационен или лицензионен режим, когато осъществява регулирана професия - информация за камарата, професионалния съюз или организацията, в която доставчикът членува или е регистриран, професионалното звание и държавата, в която то е предоставено, както и препратка към приложимите разпоредби относно правото на упражняване на занаята или професията и указания за достъпа до тях...Как може да се заобиколи легално този закон: http://tinyurl.com/bgmadness
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
vstoykov
преди 10 години
Авторите трябва да проверяват истинността на информацията, която публикуват. В случай на несъответствие те трябва веднага да премахнат публикувания текст.А кой ще определя кое е истина и кое не? Може би ще отворят Министерство на истината, което ще бъде финансирано от нов данък истина - който иска да пише истини - плаща си данък истина за всяка буква, която смята да напише и съответния специалист по истината от министерството ще одобрява текста преди публикация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Ами не, просто, под небосклона, 8 милиона микрофона Радой Ралин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Руските блогъри ще се вписват в специален регистър, който се казва регистър за принудителна депортация на север.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
"ще може да поиска данните от обслужващите хостинга на страницата."Ко? Не!Блога може изобщо да не се хоства в Русия, освен ако Пиутин не обмени опит с Ердгоан! Като се хоства в чужбина, няма никакво задължение да си даваш личните данни, когато отваряш блог; Достатъчно е да дадеш мейл блог***яху.ком и си в бизнеса. Сега, верно няма как да си получаваш парите от реклама, но пък можеш да си псуваш Путин на воля. Не че не може да се проследи ама трябва много могъща репресивна машина да се задейства. Руския диктатор трака с палка по щита за да плаши хората, това е всичко. Демокрация по руски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
Сините камъни
преди 10 години
Много странно, само преди секунди нямаше нито един палец на мнението преди мен.По погрешка пак кликнах тук и гледам цели 8 палеца нагоре посред нощите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
Я кажи, какво точно Сноудън е разкрил, което да е държавна или защитена от закона тайна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Блогърите няма да имат право да публикуват материали, насърчаващи тероризъм, порнография, насилие или жестокост, както и да разкриват информация, представляваща държавна или друга защитена от закона тайна. Едуард Сноудън си е направо за затвора по този закон :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още