IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл затяга хватката си над медиите

Кризата в Украйна ескалира и новините все повече придобиват нюансите на пропагандата от Съветската епоха

17:09 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Кремъл затяга хватката си над медиите

Русия блокира три новинарски сайта на опозицията и популярния блог на критика на Кремъл Алексей Навални, съобщи онлайн изданието euractiv.com, като се позова на медийния регулатор в Руската федерация Роскомнадзор.

Само ден по-рано беше уволнен и главният редактор на Lenta.ru – един от най-популярните новинарски сайтове в Русия, заради отразяването на украинската криза. Галина Тимченко е била отстранена след публикуването на интервю с лидера на паравоенните радикални групи от десния сектор в Украйна.

Според журналистите от сайта уволнението на Тимченко е знак, че руският президент Владимир Путин затяга хватката си над медиите. Кризата в Украйна ескалира и новините все повече придобиват нюансите на пропагандата от Съветската епоха, посочва изданието. 

„Мисля, че аз се опитах обективно да покажа двете страни в Украйна, но когато руските войски влязоха в Крим - неофициално разбира се, но ние знаем, че те са там - тенденцията е за налагане на официалната пропаганда”, коментира Иля Азар от Lenta.ru, който предава от западния украински град Лвов.

„Ако изразиш друго мнение, отношението към теб е като към враг”, допълва той. Азар е и автор на въпросното интервю, предизвикало уволнението на Тимченко.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече, че се води кампания, която цели да заглуши критичните медии. „Това са стандартни обвинения, които се подхранват от слухове”, коментира той.

Интервюто е било публикувано в понеделник, а в сряда медийният регулатор е предупредил собствениците на сайта, че Русия е забранила публикуването на „екстремистки материали”.

Над 80 души от сайта са подписали писмо срещу уволнението на Тимченко, но Песков твърди, че то не се е случило под влиянието на Кремъл. „Това е частна медия и решенията се вземат от нейния собственик, затова е напълно неприемливо да се обвинява Кремъл, че има нещо общо с това”, коментира той.

„В интервюто нямаше нищо страшно. То на практика показва, че те са фашисти”, коментира и Азар, като допълва, че дори позицията на Москва е, че събитията в Украйна, довели до свалянето на проруския президент Виктор Янукович, са водени от „екстремисти и фашисти”.

Азар, подобно на много други руски журналисти, планира да си търси работа другаде. Той предполага, че Украйна вероятно ще е по-добър залог за него.

Lenta и онлайн изданието Gazeta.ru са на руския милиардер Александър Мамут. Медийните му позиции обаче са несравними с тези на Юрий Ковалчук, който е и близък приятел на Путин. Той косвено контролира дял в най-големия медиен холдинг в Русия – Gazprom Media, както и дял в National Media Group.

Малкото останали независими медии изглеждат лесни за покоряване. По-рано тази година Dozhd – телевизия и уеб сайт, беше спряна от доставчиците, като основателят й посочи, че това е плод на цензурата.

Павел Дуров, основател на най-голямата социална мрежа в Русия – Vkontakte, каза, че е продал дела си на приближен до магната Алишер Усманов. Уволнението на Тимченко пък много прилича на отстраняването на Максим Ковалски като редактор на Комерсант Власт, след като седмичникът отпечата снимка на Путин със съобщение с неприличен контекст, което препращаше към докладите за предполагаемите измами на изборите, спечелени от управляващата партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още