IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украински дипломат предложи мирен план

Александър Чалий очертава план за "спасяване от руската агресия", предлага сътрудничество на Киев и с Брюксел, и с Москва

12:49 | 13.03.14 г. 5
<p>
	В неделя се провежда референдум в Крим за асоцииране на автономната област към Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В неделя се провежда референдум в Крим за асоцииране на автономната област към Русия. Снимка: Ройтерс

Украински дипломат публикува мирен план, който „да спаси Украйна от руската агресия“, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

В неделя в автономната украинска република Крим ще се състои референдум, на който ще се реши дали тя да не премине към Руската федерация. Същевременно Западът като че ли се изчерпа откъм предложения за санкции и предупреждения, ако Москва анексира територията.

Кремъл засега изглежда безразличен към натиска на Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Сергей Железняк, зам.-председател на Държавната Дума, коментира пред изданието, че Русия не се опасява толкова от нова Студена война, а от „геноцид“ срещу „братята ѝ от Украйна“. Това се възприема като индикация, че „защитата“ на рускоговорящото население в Украйна може да се разпростре и в други територии от страната.

Дипломатът Александър Чалий е изпратил до украинската служба на радио „Свободна Европа“ статия, в която очертава мирен план за успокояване на Русия и запазване на териториалната цялост на Украйна.

Според него Украйна може да се върне към споразумението, подписано на 21 февруари от украинската опозиция и министрите на външните работи на Полша, Германия и Франция. Наскоро руският посланик в ЕС Владимир Чижов също настоя за връщане към този документ като начин за решаване на патовата ситуация между Русия и Запада по отношение на Украйна.

Александър Чалий подчертава, че съгласно това споразумение Виктор Янукович няма да се върне на власт. Другият ключов проблем са изборите, които, както е записано в документа, трябва да се проведат „скоро, след като се приеме нова конституция, но не по-късно от декември 2014 г.“

Междувременно украинският парламент реши изборите да се проведат на 25 декември. Чалий обаче предлага новата Конституция да бъде приета на първо четене преди 25 май, когато да се проведат и изборите. Заедно с тях дипломатът предлага и провеждането на конституционен референдум, а окончателното приемане на новата Конституция да стане до септември.

Предвижда се още Украйна да декларира статут за необвързаност чрез документ, подписан съвместно от САЩ, Русия, Великобритания, Китай и Франция в качеството им на гаранти за меморандума от Будапеща от 1994 г., съгласно който Киев предаде ядрения си арсенал.

Украйна също така веднага ще подпише политическите глави на споразумението за асоцииране с ЕС, като ще декларира, че ще подпише търговските глави след тристранни консултации с участието на ЕС и Русия. Предлага се също така Киев да се ангажира и с откриване на споразумение за свободна търговия с Русия.

Предвижда се и разработване на нов план за автономията на Крим, като статутът на територията ще се заложи и в новата Конституция.

Александър Чалий посочва, че подобно споразумение би проправило пътя за създаването на общо пространство от Лисабон до Владивосток с интегрирането на Русия в него вместо с противопоставяне. „Украйна ще има историческия шанс да играе роля в тези положителен процес, който е алтернатива на нова Студена война и дори по-продължителен въоръжен конфликт на украинска територия“, коментира дипломатът.

Според източници от ЕС политическите глави на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна може да бъдат подписани на 20 март, когато лидерите на ЕС се съберат на пролетната им среща на върха.

Повече за Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Близо си до истината! Интересът на Русия не е Крим! Те си имат договор до 2042 г. и никой не може да ги бутне от там, освен с война. Виждаме, че мераклии да воюват с Русия за сега няма! За чий е тогава цялата тупурдия?Интересът на Русия е цяла, единна Украйна в митническия съюз, или като минимум - извън ЕС и НАТО, без никакви чужди бази на нейна територия!За тази цел Крим е само част от играта, с която се *** по фасона на новите русофоби в Киев, надъхва се останалото руско население в Украйна, но и най-важното - населението в Русия! Някой видя ли последните рейтинги на Путин? На него ще му трябва време, за да задуши Украйна и тя сама да си дойде при него, но за целта му трябва подкрепа и у дома, и в Украйна.Така мисли един оглупял старец, видял това-онова... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
На 16 март е референдума в Крим. Но на същата дата има интересно съвпадение с нещо случващо се в сърцето на Южна Европа.В силно развития северен италиански регион Венето от 16 до 21 ще се състои референдум за отделяне и излизане от Италия.Венето е регион, в който влизат 7 провинции, в това число Венеция, Верона и Падуа). Социологическите сондажи сочат, че отделянето от Италия се подкрепя от около 65% от населението на региона.Ако дресьорите на "маймуните" искат това да ни убегне значи са се погрижили на 16-ти март да стане някаква патаклама в Украйна за да не остане време в новините за други важни събития.Да видим???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Сериозно несериозно, ще ги разцепят на парченца. Не може хем вълкът сит хем агнето цяло. Щатите щели да помагат ама със гаранция(!) за 1млрд. - голяма помощ няма що. От едната страна руските танкове, от другата гаранция-франция. Усетиха дебелото и сега се усукват ама е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Ама тоя сериозно ли? хахахаха....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още