IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин отвръща на заплахите за санкции от страна на Запада

Руският президент обмисля да спре достъпа на инспектори от международната общност до руските военни и ядрени обекти

13:25 | 09.03.14 г.
Путин отвръща на заплахите за санкции от страна на Запада

Руският президент Владимир Путин обмисля да спре достъпа на инспектори от международната общност до военните и ядрените обекти на Русия. Ходът е в отговор на заплахите за санкции от страна на Запада.

По думите на представител на руското Министерство на отбраната заплахите от страна на САЩ и НАТО във връзка с руската политика спрямо Украйна са безпочвени и са посрещнати като “неприятелски жест, който изисква форсмажорни действия”.

На езика на дипломацията това означава, че Кремъл постепенно може да спре с изпълнението на задълженията си по споразуменията със страните от организацията на Северноатлантическия договор, докато санкциите не бъдат отменени.

Руският източник, пожелал анонимност, заяви, че Москва е готова да предприеме стъпката като отговор на изявленията на Пентагона, който заплаши, че може да се стигне до преразглеждане на руско-американските двустранни договори в областта на военното дело.

Съгласно подновеното споразумение по Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни oръжия, подписано на 5 февруари 2011 г. от Хилари Клинтън и Сергей Лавров в Мюнхен, се предвижда осигуряване на достъп на чуждестранни наблюдатели до стратегическите ядрени арсенали на Москва.

При изключително обстоятелства се предвижда, че с решение на най-високо държавно ниво това споразумение може да бъде прекратено едностранно.

На фона на всичко това продължава придвижването на руски и украински войски към Кримския полуостров. Колона от военни камиони е навлязла на територията на град Симферопол. На машините няма опознавателни знаци. Те са повече от 70 на брой и превозват войници. Предполага се, че камионите са на руските въоръжени сили, тъй като придружаващият ги автомобил е на руската военна автоинспекция.

Междувременно няколко десетки бронетранспортьора и друга военна техника, която вчера беше изведена от поделенията в украинския град Лвов, е била натоварена на влакова композиция. Властите твърдят, че тя ще бъде включена във военни учения.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още