IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири европейски държави искат да получават газ от САЩ

Унгария, Полша, Словакия и Чехия молят Америка за помощ за преодоляването на енергийната си зависимост от Русия

16:33 | 08.03.14 г. 7
Четири европейски държави искат да получават газ от САЩ

Четири държави от Централна Европа поискаха помощ от Американския конгрес в опит да преодолеят своята енергийна зависимост от Русия, пише Financial Times. 

Посланиците на Унгария, Полша, Словакия и Чехия се обърнаха към Вашингтон с писмо, изпратено в петък до Джон Бейнър, лидер на Камарата на представителите на САЩ, и Хари Рийд, лидер на мнозинството в Сената.

В текста посланиците настояват за премахването на ограниченията за износ на американски газ и страните им да започнат да получават доставки на втечнено синьо гориво.

В писмото се посочва още, че енергийната сигурност не е просто всекидневен проблем за милиони граждани в региона, а е едно от най-големите предизвикателства за американските съюзници в Централна и Източна Европа в момента.

Между 70 и 100% от газа в Полша, Унгария, Чехия и Словакия се купуват именно от Русия, посочват посланиците. Те изразяват опасенията си, че Москва използва това като опасно геополитическо оръжие. По думите на посланиците наличието на американски природен газ ще е добре дошло за Централна и Източна Европа, а действията на Конгреса биха съвпаднали с изключително важен момент за региона.

По-рано Бейнър призова за либерализирането на американското енергийно законодателство с цел противопоставяне на Русия на европейския пазар.

Очаква се първият американски терминал за износ на втечнен газ да стане готов през втората половина на 2015 г. Въпреки това привържениците на идеята смятат, че, ако бъде дадено реално съгласие за това, ще бъде изпратен ясен сигнал към руския президент Владимир Путин.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
И защо като само ние не сме си диверсифицирали източниците на газ, цяла Европа се на^сира само при хипотезата, че Русия може да спре доставките?И защо, като е толкова кофти руският газ, не се откажем сами от него? Ама всички - цяла Европа да каже "кукиш" на руснаците и да спре да внася! Нали другите са се диверсифицирали, все ще ни помогнат някак си!И тука за някакви интерконектори ми приказват разни главанаци! И чий газ ще ни подават комшиите през тези вълшебни тръбички? Турция, Румъния, Гърция, Сърбия - чий газ ще ни пуснат по интерконекторите? Може би полски и румънски шистов газ? Що не чувам нещо поне те да са се отказали от руския газ!Нали требва да се изонодеме в темата - то за това акъл не требва! Да се знае, че и нас некъде там ни има и преживяваме!Като не стана на Боко схемата с газ от Грузия, сега ще внасяме от Америка в кутийки от Кока Кола... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Точно така!И отговора е много показателен за лицемерието, подлостта и лъжата на управляващата коалиция в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Въпросът е къде е България и защо и тя не иска да си диверзифицира източниците на газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
d333
преди 10 години
Амчи той и бат Пешо не е първа младост....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 10 години
Тя дърта бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
Бате Пешо
преди 10 години
Явно *** народ има не само в България.Ми аз искам да чукам Джулия Робъртс ама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още