IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП призова Русия да изтегли военните си сили от Украйна

Действията на Русия представляват заплаха за сигурността на Европейския съюз, записаха евродепутатите в резолюция

16:12 | 13.03.14 г. 8
ЕП призова Русия да изтегли военните си сили от Украйна

Европейският парламент (ЕП) призова Русия да изтегли военните си сили от Украйна, съобщават от пресслужбата на представителството на ЕП в България.

Институцията прие днес резолюция, с която определя „руския акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим“ като „нарушение на международното право“, а плановете на Крим за провеждане на референдум за присъединяване към Русия като „незаконни“.

Евродепутатите посочват също, че действията на Русия представляват заплаха за сигурността на Европейския съюз (ЕС).

„Русия е в явно нарушение на международното право, по-специално на Хартата на ООН, на акта на ОССЕ от Хелзинки, на меморандума от Будапеща от 1994 г. и на други международни конвенции и нейните действия представляват заплаха за сигурността на ЕС“, се казва в резолюцията.

Членовете на Европейския парламент определиха предвидения за неделя референдум за присъединяване на Крим към Русия и решението на самопровъзгласилите се власти в Крим за обявяване на независимост на 11 март 2014 г. за „незаконни и нелегитимни“.

Според Конституцията на Украйна, Автономна република Крим може да провежда само референдуми по въпроси с местен характер, но не и по въпроси, отнасящи се до промени в международно признатите граници на Украйна.

С резолюцията депутатите определят твърденията на Русия, че целта й е да защити руските граждани в Крим, като „напълно неоснователни“, тъй като тези граждани не са обект на каквато и да е дискриминация. Резолюцията осъжда „оклеветяването от страна на руската пропаганда на протестиращи срещу политиката на Янукович като „фашисти“.

Евродепутатите призовават украинското правителство да гарантира защитата на правата на националните малцинства. ЕП иска и нов режим, който да подкрепя всички малцинствени езици в страната, като приветства решението на изпълняващия длъжността президент на Украйна да наложи вето на законопроект, ограничаващ правото за използване на малцинствени езици в Украйна.

Депутатите приветстват и решението на Европейския съвет от 6 март да се преустановят преговорите за либерализиране на визовия режим и партньорските разговори с Русия. Те смятат, че в случай на руско анексиране на Крим ЕС трябва бързо да наложи оръжейно ембарго и ембарго върху технологиите с двойно предназначение, както и ограничения за издаване на визи, замразяване на активи и да предприеме мерки по отношение на руските компании, особено в енергийния сектор.

Евродепутатите подкрепят и помощта за Украйна в размер на 11 млрд. долара, подписването на политическите глави от споразумението за асоциирането на страната към ЕС и намаляването на митническата тарифа за внос в ЕС на украински стоки. Те призовават и за ускоряване на либерализацията на визовия режим с Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
Путин тряя да ги призове, да си изтеглят западните фирми които са готови за лапаницата в Украйна всичко за парата иде реч ей не се наядоха тея EU *** кенефите и те кат американците същата пасмина начи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Защото има предатели, които са готови да минат под нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Горбачов, започвайки перестройката се обърна към света и заяви, че Хрушчов е птицата, повикала демокрацията!Даааа, двама вградени предатели в системата!Подаръкът Крим се прави във време, когато не е имало и знак за разпадане на СССР, но приятелчетата демократи от ЗаПада и САщЪ не спят! Те работят за събития години напред!Крим е бил нарочен за създаване на Израел и е бил поискан от Сталин да бъде закупен от еврейски лобита. Сталин първо се съгласява и после отказва, и после с радост признава новата държава далеко от страната му!Крим поначало е бил заложен за ябълка на раздора и за провокация!Та да видим. Плътно стоя зад Путин, макар да познавам руснаци, които много бързо могат да охладят братските ни чувства!И там е една игра............................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
BobbyM
преди 10 години
Странно е как държавите които незаконно според международното право нападнаха Сърбия, Либия, Ирак и т.н. сега се оплакват от действията на Русия - лицемерието на САЩ и сие няма край....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
Путин направо си го премести в другия крачол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Отделно, как признаха Косово, което никога не е било дори автономно, за независима държава, а Крим, който и исторически е бил руски, и с нелегитимно решение на патриен лиде е "подарен" на Украйна във времена, когато не се е и допуснал разпад на СССР, изведнъж, да няма право да решава. ЕП са странни: Защо, тогава, поставиха толкова висока летва пред Украйна за влизане в съюза? Ще притиснат Русия, добре. Тя ще позакъса но, ще продава повечко на Китай, добре. И? Двойният аршин не винаги минава и е редно това да се помни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 10
dakl
преди 10 години
Цирк.Все едно е , че евродепутатите не знаят , че няма нито един руски войник в Крим , освен тези които са по договор от 1994 за охрана на руския флот.Как така евродепутатите забравиха , че над Югославия имаше не само натовски самолети и окупационна армия на сушата , не само че там падаха бомби , че чак една падна и в София, но това според тях не беше акт на агресия? Странно мислене и още по странно поведение , на уж хора знаещи и можещи , но очевидно адски страхливи от тоягата на Големия брат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още