IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ планират отварянето на център за борба с кибератаките

Опитите за пробиви в системите все по-често са политически мотивирани, твърди експерт

11:34 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съветникът на американския президент Барак Обама по въпросите на вътрешната сигурност Лиза Монако заяви във вторник, че администрацията планира да открие нов център, който бързо да оценява и спира кибератаките срещу САЩ, пише New York Times.

Монако, която информира Обама за оценката на заплахите, твърди, че светът е „в момент на трансформация“ по отношение на киберпрестъпленията.

"Годишните доклади за пробивите са се увеличили приблизително пет пъти от 2009 г. досега“, твърди Монако. 2009 г. беше годината, в която Обама за първи път започна да работи в посока на по-големи инициативи, свързани с киберсигурността.

Създаването на център за борба с кибератаките е обсъждано отдавна, но планирането и стартирането му станаха по-належащи след пробива в системите на Sony Pictures Entertainment през ноември, за което по-късно Обама и ФБР заявиха, че той е дело на Северна Корея. Атаката разкри слабостите в способностите на правителството да постигне консенсус за произхода на атаката и за начина, по който трябва да ѝ бъде отговорено.

Съветниците на президента изразиха подобно разочарование по време на продължителните проучвания на атаките срещу JPMorgan Chase. Нито един от обвиняемите по случая не е идентифициран със сигурност. Подобни се оказаха резултатите от няколко други случаи на хакване, включително такива, насочени срещу системите на Белия дом.

Новият център ще даде по-голям контрол на оценките в ръцете на директора на националното разузнаване Джеймс Р. Клапър младши. Въпреки че има редица федерални центрове за работа по кибератаки, Министерството на вътрешната сигурност, което носи главната отговорност за защитата на американските домашни мрежи, често влиза в противоречия с Агенцията за национална сигурност и с институции, отговарящи за оценяването и реагирането на кибератаки.

Обама се опитва да накара фирмите и правителството да си сътрудничат по-пълноценно в обмена на информация относно пробивите в сигурността. На 13-и февруари американският президент трябва да посети Станфордския университет, където да подпише заповед за облекчаване на американските компании, така че да могат по-лесно да обменят данни с правителството.

По думите на Монако администрацията в САЩ се бори с нарастващия брой кибератаки, които стават все разрушителни. Тя разкри и имената на четири страни, които редовно атакуват мрежите на Съединените щати – Китай, Русия, Иран и Северна Корея.

Въпреки че шпионажът и кражбата на интелектуална собственост са мотиви зад голяма част от атаките, „политически мотивираните атаки стават все по-голяма реалност“, коментира Монако. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още