IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PayPal надмина по приходи eBay.com за първи път

В навечерието на разделението на eBay двете подразделения на компанията поемат в различни посоки

10:41 | 23.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Магазинът и подразделението за разплащания на eBay поемат в противоположни посоки в навечерието на планираното разделяне на двете фирми, пише Wall Street Journal. 
 
За първи път приходите на PayPal за тримесечието надвишават тези на основния магазин на компанията, който по същество представлява основният сайт eBay.com. И въпреки че PayPal се разраства, бизнесът с продажби на eBay се свива за първи път от пет години. 
 
Въпреки това инвеститорите останаха доволни от отчета на eBay за тримесечието, според който финансовите резултати са надминали очакванията на анализаторите за приходите и печалбата. Същевременно акциите на базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания скочиха с около 5,6% по време на късната търговия, достигайки 59,90 долара за брой. 
 
Това е един от последните отчети за финансовите резултати на eBay, преди компанията да се раздели на две независими една от друга публични дружества през втората половина на годината. eBay заяви, че това разделение ще позволи на двете подразделения да станат по-гъвкави и да се съсредоточат върху стратегии, релевантни на техните основни мисии.
 
„Това е историята на две фирми и въпреки появата на нови конкуренти на PayPal, тя все още заема важно място в света на дигиталната търговия“, коментира Ар Джей Хотови, анализатор на Morningstar. “И все пак е очевидно, че бизнесът с онлайн продажби се опитва да открие своя път“. 
 
Приходите на магазина, зад който стоят продажбите на eBay.com и тези от сайтове като онлайн портала за препродажба на билети StubHub, се свиват с 4 на сто до 2,07 млрд. долара. От своя страна, приходите на PayPal се радват на 14% ръст до 2,11 млрд. долара. 
 
Това е първият път, в който PayPal е водещ по този показател, откакто беше придобит от eBay преди близо 13 години. От друга страна, това е първият спад в продажбите на магазина на eBay от третото тримесечие на 2009 г. насам. 
 
Девин Уениг, бъдещият главен изпълнителен директор на компанията, която ще управлява онлайн магазина, твърди, че подразделението все още не може да се справи с промените в алгоритъма на Google, който пуска с приоритет едни резултати от търсенето пред други. 
 
"Трябва да свършим още неща, за да се уверим, че получаваме желаните резултати и се радваме на ускоряване на растежа“, посочва той. 
 
Като цяло продажбите на eBay нарастват с 4% през тримесечието до 4,45 млрд. долара, а печалбата достига 626 млн. долара, или 51 цента на акция. Година по-рано бе отчетена загуба от 2,33 млрд. долара, или 1,82 долара на акция. 
 
Резултатите успяха да надминат очакванията на анализаторите, които смятаха, че продажбите ще достигнат 4,2 млрд. долара. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още