fallback

Тенденция на развиващите се пазари: да си носиш лаптопа в офиса

IT експерти очакват тази практика да се прехвърли и в България

16:39 | 31.05.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Около 75% от служителите, работещи в компании, опериращи на големи развиващи се пазари като Бразилия и Русия, използват свои собствени преносими устройства в офиса. Тази фирмена политика, която навлиза лавинообразно в света на бизнеса, е известна като Донеси своето устройство (BYOD - Bring-your-own-device).

BYOD насърчава служителите да  носят собствени преносими устройства, като лаптопи и таблети на  работа. 44% от работещите в компании, опериращи на развитите пазари, се възползват от новата тенденция, която носи ползи както за служителите, така и за фирмата, казва Владимир Първанов, администратор в българската компания за компютърно обслужване XYZ. Според него рано или късно тази тенденция ще се прехвърли и в България. 

BYOD дава възможност на работника  да използва устройство, което  е избрал сам, според своите лични предпочитания. По този начин се повишава удовлетвореността на служителите от техническото оборудване, което отговаря на техните изисквания, а не на тези на IT отдела.

Освен това е важно да се отбележи, че собствената техника обикновено е в много по-добро състояние от служебната, защото потребителите се грижат много повече за собствените си устройства, отколкото за фирмените, посочва Първанов.

И не на последно място, по този начин фирмата може сериозно да намали разходите за техническо оборудване.

Основният проблем на личните устройства е по-ниското ниво на сигурност, но някои технологии като виртуалния десктоп, преодоляват този проблем - програмите се изпълняват и данните се съхранят на централизиран сървър, а от потребителското устройство се използва само монитор, клавиатура и мишка, обяснява Първанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
fallback