IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тенденция на развиващите се пазари: да си носиш лаптопа в офиса

IT експерти очакват тази практика да се прехвърли и в България

16:39 | 31.05.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тенденция на развиващите се пазари: да си носиш лаптопа в офиса

Около 75% от служителите, работещи в компании, опериращи на големи развиващи се пазари като Бразилия и Русия, използват свои собствени преносими устройства в офиса. Тази фирмена политика, която навлиза лавинообразно в света на бизнеса, е известна като Донеси своето устройство (BYOD - Bring-your-own-device).

BYOD насърчава служителите да  носят собствени преносими устройства, като лаптопи и таблети на  работа.
44% от работещите в компании, опериращи на развитите пазари, се възползват от новата тенденция, която носи ползи както за служителите, така и за фирмата, казва Владимир Първанов, администратор в българската компания за компютърно обслужване XYZ. Според него рано или късно тази тенденция ще се прехвърли и в България. 

BYOD дава възможност на работника  да използва устройство, което  е избрал сам, според своите лични предпочитания. По този начин се повишава удовлетвореността на служителите от техническото оборудване, което отговаря на техните изисквания, а не на тези на IT отдела.

Освен това е важно да се отбележи, че собствената техника обикновено е в много по-добро състояние от служебната, защото потребителите се грижат много повече за собствените си устройства, отколкото за фирмените, посочва Първанов.

И не на последно място, по този начин фирмата може сериозно да намали разходите за техническо оборудване.

Основният проблем на личните устройства е по-ниското ниво на сигурност, но някои технологии като виртуалния десктоп, преодоляват този проблем - програмите се изпълняват и данните се съхранят на централизиран сървър, а от потребителското устройство се използва само монитор, клавиатура и мишка, обяснява Първанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
мм, тук може би за първи път сложих плюс на червения ...ще го помня ...дълго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Аз си бях донесъл компютъра, обаче не скатавах. Тоест, вършех си целия комплект от задължения като допълнение към "писарството".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 8 години
хахахаха, вие нормални ли сте ? това компрометира сигурноста, и ще почне едно точене на корпоративна информация и кражби ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
jori
преди 8 години
Този подход го има отдавна в България. Като бях в казармата, който си донесе компютъра ставаше "писар" и скатаваше голяма част от службата на сянка в кабинета. Един колега дори се хвалеше колко много игри е превъртял в казармата. Също следователите май се оплакваха че си носят личните компютри на работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Много несериозна прогноза. Ceneto и misanthrope посочиха недостатъците, поздравления! Освен това някакси ми се струва тъпо да дам 3 бона за лаптоп, а моят работодател да се ползва от тази техника без стотинка компенсация. Не виждам смисъл да инвестирам в моя работодател, освен ако не съм акционер. В някои автосервизи има едни друг подход, който ми се струва доста по-смислен. Фирмата ти купува инструменти (с нужните отстъпки за голям клиент) и ти ги зачислява. Всички ремонти извън регулярната поддръжка на машините са за твоя сметка. Ако се грижиш добре за тях инструментите си и останеш Х години във фирмата, те стават твои. Така разходите за замяна инструменти и ремонт на машини пада с до 90%. А освен това фирмата си ползва и амортизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
ceneto
преди 8 години
тя идеята е не да си занешеш устройство на работа, а да си занесеш работа в къщи с устройството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
И аз да се включа, ПЪЛНА глупост е това.Това дето хората под мен са написали е така, но е въпрос на собствено усещане, обаче от чисто бизнес гледна точка, е ПЪЛНА тъпотия за голяма компания. Много ясно че компанията пазарува от предпочитани доставчици на преференциални цени, връща си ДДС и какво ли още не. Нормално е да има стандарт за ОС, поддържан софтуер, сигурност и какво ли още не. Сериозните компании имат стандартен имидж който се слага по машините, следи се за нелицензиран софтуер, следи се за вируси, троянски коне, следи се за доказано слаб от гледна точка на сигурност софтуер.. лесно им е то. Ако е някоя фирма от 3ма човека като нашата.. много ясно че казвам на момчетата - изберете си някаква машина до Х лева но за истинска компания е смешно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Тая статия ще я приема като майтап, някой се е подиграл с "експертите" в Тиквестора, свикнали да не мислят като преписват статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Ако някой наистина очаква тази тенденция да се прехвърли и в България то той не е никакъв IT експерт.Това прилича на платен и манипулативен материал.И откога Бразилия и Русия са стандарт точно в тези неща че да ги давате за пример?Как е в Германия. Великобритания, САЩ, Франция, Норвегия, Швеция, Канада, Австралия и т.н.? И защо е по-различно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Авторка ли си или преводачка (което ще рече, че си превела статията от някой абсолютно неграмотен автор) само да ти кажа, че фирмената информация може да се стигне от всяко устройство по всяко време само да има интернет. Хората са измислили облаци, системи за контролиране на версиите и много други подобни концепции, които ти позволяват да си стигнеш съдържанието. И все пак защо да си пълня домашния комп с корпоративен *** и защо да си нося компа с домашния *** на работа? *** малоумната концепция и който я е измислил тая мода BOYD явно го прави за да експлоатира или да се подиграва с работниците. Иначе ви пожелавам да я възприемете в офиса на Инвестора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още