IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо мобилните устройства все още не са интересни за хакерите

Те обикновено нямат администраторски права, сравнително изолирани са и се използват рядко за интернет банкиране, пише Economist

13:31 | 17.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Защо мобилните устройства все още не са интересни за хакерите

Все по-често банери и хартиени брошури предупреждават за опасен софтуер, който може да зарази вашия смартфон. Мобилните устройства обаче продължават да са по-сигурни от лаптопите и настолните компютри, пише Economist. Поне засега.

Производители на антивирусни програми биха искали потребителите да мислят другояче. Оказва се, че предупрежденията са важни, но не толкова за обикновения човек, колкото за IT специалистите в специализираните компании, които често се свързват в корпоративната мрежа с личното си устройство.

Политиката BYOD (Bring Your Own Device/ Донеси свое собствено устройство) набира все повече популярност сред работодателите, но и увеличава техните притеснения за сигурността на фирмените данни. Едно е да изтеглиш съмнителна програма, която да ти докара голяма сметка на края на месеца, съвсем друго е чрез смартфона ти да изтече фирмена информация - база данни, пароли, идентификационни ключове, бизнес планове и др. - в конкуренцията или в ръцете на хакери. Ако в единия случай загубите могат да се измерят с хиляди, в другия говорим за милиони.

Интересът към поразяване на мобилни устройства е все още твърде малък. Адриан Лудвиг, който е инженер по сигурността в Google, предполага, че едва 1 от 100 000 изтеглени приложения за Android, представляват потенциална опасност. Твърдението му се подкрепя и от независими изследователи в Технологичния институт в Джорджия и в специализираната компания за електронна сигурност - Damballa.

Учените от Джорджия са изследвали две мрежи с общо 380 милиона потребители, откривайки, че по-малко от 3500 телефона от тях имат симптоми за заразяване с вирус (1:108 000). Ако приемем, че в света има около 1,5 милиарда сматфона и таблета (горе-долу същото е и количеството на лаптопи и настолни компютри), би означавало, че в едва 15 000 от тях се крие опасен софтуер.

Количеството е толкова нищожно, че не би могло да впечатли и вдъхнови никой хакер, смятат експерти. Киберпрестъпниците обикновено търсят по-голямо поле за изява - като т.нар. botnet мрежи от стотици или хиляди заразени или отвлечени без знанието на техните собственици компютри. Такива мрежи могат да бъдат наети за ден, седмица или месец, по време на които хакерите ги използват за престъпни цели.

Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
На мрежата на Телеком Австрия са с контрол на съзнането-много политици и бизнесмени. Помните ли как Телеком Австрия дадоха 1 млн, на Станишев и как Австрииски канцлер подаде оставка за подкупи в Австрия от телекома. Истината е че това е организирана престъпност с милярдери за политическо влияние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още