IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо мобилните устройства все още не са интересни за хакерите

Те обикновено нямат администраторски права, сравнително изолирани са и се използват рядко за интернет банкиране, пише Economist

13:31 | 17.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Защо мобилните устройства все още не са интересни за хакерите

Защо смартфонът е костелив орех?

Собствениците на мобилни устройства рядко имат администраторски права по подразбиране, както е например при компютрите, използващи операционната система Windows XP. Разликата е, че когато си "администратор", имаш достъп до ключови настройки и системно съдържание - точно това, което хакерите търсят. Разбира се, възможно е такива права да получи и всеки потребител на смартфон.

Това се случва с известното като "jailbreak" отключване на Apple устройствата, или "rooting" на тези, базирани на Android операционна система. Така обаче всеки рискува да прекъсне заводската гаранция, както и да превърне устройството си в скъпа тухла, тъй като производителите поставят капани, които да попречат на отключването.

И все пак много хора поемат този риск, за да добавят различни функции към апарата си, както и да използват безплатно софтуер, който по принцип се заплаща. Всичко това прави устройството уязвимо за хакерски атаки, които най-често се изразяват в получаване на мейл, предлагащ линк към сайт за безплатни приложения. Процентът на уязвими телефони, обаче, продължава да е твърде малък, за да бъде интересен за хакерите, които отново обръщат поглед към компютрите.

Друга причина, заради която в голямата си част мобилните телефони все още са чисти от вируси, е техният сравнително изолиран начин на живот. Повечето потребители теглят приложения от лицензираните и добре пазени платформи - App Store за iOS и Play Storе за Android. В двата "супермаркета" за приложения има над 1 750 000 апликации (от които 750 000 са в App Store на Apple), и потребителите просто нямат нужда да търсят другаде.

На трето място, мобилните устройства продължават да се използват рядко за интернет банкиране и транзакции с кредитни карти, което ги прави по-скучни за киберпрестъпниците. Това е на път да се промени, предупреждават специалисти. Телефоните все повече се превръщат в портфейли, съдържащи ценна информация за банкови сметки, номера и пин кодове на кредитни и дебитни карти. А това със сигурност събужда нечий интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
На мрежата на Телеком Австрия са с контрол на съзнането-много политици и бизнесмени. Помните ли как Телеком Австрия дадоха 1 млн, на Станишев и как Австрииски канцлер подаде оставка за подкупи в Австрия от телекома. Истината е че това е организирана престъпност с милярдери за политическо влияние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още