IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният долар насърчи приходите на SAP

Печалбата след данъчно облагане обаче се срива със 16 на сто до 469 млн. евро

11:32 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силният долар насърчи приходите на SAP

Силният долар ускори ръста на приходите от продажби на германския софтуерен концерн SAP и през второто тримесечие. Положителният ефект обаче ще продължи да отслабва през втората половина на годината, заяви главният финансов директор Лука Мучич във вторник в централата на фирмата във Валдорф. Втори „двигател“ за растежа SAP получава от все още младия бизнес със софтуер, който се продава по абонаментен модел, предава DPA.

Приходите са се увеличили с 20% до 4,97 млрд. евро. Без влиянието на валутните ефекти нарастването би било от осем процента. SAP осъществява повече от една трета от продажбите си в еврозоната - подобен по големина е и делът на бизнеса в САЩ.

В облачния бизнес със софтуер под наем SAP успява да увеличи двойно приходите си благодарение на последните придобивания. В момента компанията прави около една десета от приходите си от софтуер, който се продава по абонаментни модели. Най-голямо търсене за тези продукти продължава да има в Съединените щати.

Тъй като постъпленията при новия бизнес се начисляват в продължение на няколко тримесечия, а не под формата на еднократно високо плащане за лицензи, това натоварва печалбата. В допълнение и настоящата програма за обезщетения оказва негативно влияние на печалбата след данъчно облагане. Тя отчита спад от 16 на сто до 469 млн. евро. 

Тъй като в бъдеще SAP възнамерява да отдава все повече софтуер под наем, а по-старите програми стават излишни, около три на сто, или 2000 от общо 74 000 служители по целия свят, ще трябва да сменят работата си в рамките на компанията, или да напуснат, получавайки обезщетения. В края на годината обаче SAP възнамерява благодарение на своя растеж отново да има повече служители, отколкото през миналата година.

Няколко стотици служители вече са приели обезщетения, заяви Мучич. В някои страни обаче програмата тепърва започва. Като цяло за тази година преструктурирането на компанията ще ѝ струва между 470 и 530 млн. евро. По-голямата част от тях разходите са били извършени през първото полугодие. В замяна обаче производителят очаква икономии от около 500 млн. евро само през тази година.

Пълният ефект обаче ще се покаже едва през 2016 г., заяви Мучич. Той не очаква и през следващата година да има нужда от преструктурираща програма. 

Базираната във Валдорф компания е напът да промени продуктовата си гама – от постоянно инсталиран софтуер към абонаментни модели. В резултат на това редица работни места в някои области вече не са необходими, като според последна информация ще бъдат засегнати 3% от работната сила в целия свят. 

Орязването на персонала е второто в SAP под управлението на главния изпълнителен директор Бил Макдермот. Продажбите на софтуер за бизнес клиенти под традиционни лицензи отстъпват място на продукти, които се отдават под наем при договори, наречени облачен компютинг.

Доставяният от мрежата софтуер, при който плащанията се разсрочват, има нужда от инженери с други програмни умения и намалява приходите в SAP. Компанията е най-големият производител на приложения за управление на вериги, финансови институции и човешки ресурси.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още