IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber: ВАС все още не се е произнесъл по същество по жалбата ни

Компанията информира и ЕК за решението на КЗК, тъй като счита, че то нарушава законите на ЕС

11:13 | 29.09.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Върховният административен съд тепърва трябва да се произнесе по същество по жалбата на Uber България срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията.

По този начин от платформата за споделено пътуване коментираха изявлението на КЗК от понеделник, че съдът е потвърдил незабавното изпълнение на решението на ведомството, с което се постановява прекратяване на установената нелоялна конкуренция от страна на Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В. Двете компании предлагат от декември 2014 г. насам в София платформата за споделено пътуване UberX.

Определението на съда е с дата от 23 септември и трябва да влезе в сила след уведомяването на страните по делото. То обаче не засяга жалбата на компанията по съществото на спора, която е срещу незабавното изпълнение на решението на Комисията за защита на конкуренцията.

От компанията подчертават, че десетки хиляди хора вече са избрали Uber като безопасен, надежден и достъпен начин за придвижване из града. Ползите от услугата наскоро бяха потвърдени и от проучване на Асоциация „Активни потребители“.

„Наличието на повече избор е от огромна полза за обществото като цяло, дори и да създава затруднения на съществуващите конюктурни интереси. По-големият избор винаги води до по-добро качество и по-ниски цени на услугите“, поясняват от компанията, като не пропускат да добавят, че редица антимонополни органи в Европа, включително във Франция, Германия, Италия, Норвегия, Дания и Финландия, вече са призовали за реформи на остарелите транспортни регулации, които не са в интерес на потребителите.

Uber информира и Европейската комисия за решението на КЗК, тъй като счита, че то нарушава законите на ЕС. 

Припомняме, че КЗК установи, че при предоставянето на услугата за превоз на пътници UberX двете компании са извършили нарушения на общата забрана по чл. 29 от Закона за защита на конкуренцията и им наложи имуществени санкции, всяка от които в размер на 50 000 лв.

КЗК наложи санкции на двете дружества по 50 000 лв. също и за неизпълнение на задълженията за съдействие поради непредоставяне на изискана в хода на проучването информация. По-късно компаниите поискаха от ВАС да преустанови незабавното изпълнение на решението. 

Същевременно в най-голямата онлайн социална мрежа - Facebook, вече се организира протест срещу решението на съда и Комисията за защита на конкуренцията, който трябва да се проведе в сряда, 30 септември, от 18,30 часа. Мястото е пред сградата на Върховния административен съд на бул. "Александър Стамболийски" № 18.

"След като се разбра, че КЗК и ВАС работят в полза на статуквото в таксиметровия бизнес и против конкуренцията, свободата на пазара и правата на потребителите, следва да предприемем протестни действия, за да защитим дейността на един от малкото смислени и качествени доставчици на транспортни услуги - Uber - и правото си да предпочетем качеството пред посредствеността на "бакшишите", се казва в съобщението за събитието.
 
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 14
toto
преди 8 години
ВАС се се усеща как им прави безплатна реклама :)няма как да се спре прогреса! Особено в България няма как да попречат на хората да си споделят превоза по интернет или мобилно приложение! Това че прилича на таксиметрова услуга не е повод. Сегашните таксиметрови услуги ще заминат в историята като машинописките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
изтри ме, а едно мерси не каза .... лоши хора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още