IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк - градът на безплатния обществен безжичен интернет

Нов проект ще покрие най-големия град в САЩ с 500 устройства за безплатен wifi достъп2

17:10 | 05.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: LinkNYC Facebook Page</em></p>

Снимка: LinkNYC Facebook Page

Това е най-големият и най-бързият проект за безжичен интернет на Земята. Днес, на 5 декември Ню Йорк представя улични интернет горещи точки, които ще покрият най-големия град в САЩ и ще осигурят безпрецедентен wifi достъп на над 8 млн. души, коментира gizmodo.com.

Проектът носи името LinkNYC, като всяко Link устройство представлява почти 3-метрова футуристична монолитна кула, която излъчва wifi сигнал.

Днес градът ще представи първите два Link-а, които вече са инсталирани по улиците на Манхатън, но са покрити, за да не се виждат. През следващите една-две седмици те ще бъдат въведени за реална употреба от страна на потребителите. Градът се надява да постави 500 от устройствата до юли, инсталирайки по десет на ден.

Определянето на проекта като огромно начинание е и огромно негово подценяване. Той включва стотици мили чисто нови, специално създадени оптични кабели, и макар че скоростта зависи от устройството на потребителя, LinkNYC все пак предоставя скорост от 1000 мегабайта в секунда, което според създателите на проекта е 100 пъти по-бързо от типичния обществен безжичен интернет в САЩ. Устройствата ще бъдат поставени на около 45 метра едно от друго, като сигналът на всяко едно ще се разпространява в радиус от 120 метра.

Освен че минаващите пешеходци ще могат да се възползват от безжичния интернет, във всяко устройство, между два видео екрана, ще има и таблет с операционна система Android. Първоначално той ще има основни функции като карта на града и интернет браузър, но с течение на времето ще бъдат добавяни и други приложения. Устройствата имат и директна връзка с телефона за спешни случаи 911 и възможност за зареждане на мобилни телефони и таблети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още