IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция може да блокира обществения Wi-Fi

Нов закон може да позволи на страната да забрани и ползването на софтуера за анонимно сърфиране Tor

09:26 | 08.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Франция е напът да приеме закон, който да ѝ позволи да блокира безжичния достъп до интернет от публични места, както и достъпа до софтуера за анонимно сърфиране Tor. Това става ясно от изтекли документи на Министерството на вътрешните работи на страната, цитирани от авторитетния ежедневник Le Monde.

Според него промените в закона могат да бъдат внесени във френския парламент още през януари 2016 г.
Става въпрос за две предложения, първото от които е за блокиране на обществения Wi-Fi достъп в извънредни ситуации, а другото е за пълна забрана на софтуера за анонимно сърфиране Tor, който иначе позволява анонимна комуникация в мрежата, като пренасочва интренет трафика през цялата мрежа, за да скрие първоизточника.

И в двата случая обяснението е, че силите на реда изпитват трудности при проследяването на опасни лица, използващи обществен безжичен интернет и Tor. Новите проектозакони са в резултат на терористичните атаки в Париж, при които загинаха над 130 души. 

Що се отнася до Tor, все още не е ясно дали мерките предвиждат блокиране на мрежата или инкриминиране на използването ѝ.

Документите не уточняват как правителството възнамерява да наложи забрана на Tor, въпреки че Китай блокира мрежата още през 2012 г. Иран и Русия също таргетират мрежата, увеличавайки опасенията сред активисти и лицата, подаващи сигнали. Разузнавателните агенции на Франция и САЩ призоваха услугите за съобщения и мрежовите оператори да осигурят "задна врата" на органите с достъп до криптирани съобщения след Парижките атаки, въпреки че технологичните компании и активистите твърдят, че отслабването на криптирането може да навреди на неприкосновеността на личния живот и свободата на словото.

Неназовани източници заявиха по-рано този месец пред The New York Times, че човекът, който седи зад Парижките атаки, Абделхамид Абаауд, може би е използвал софтуер за криптиране, за да организира операцията, въпреки че не е ясно дали убийците са използвали Tor. Некриптирано текстово съобщение на телефон в близост до един от обектите на атаката в крайна сметка доведе полицията до Абаауд, който загина в престрелка.

Мярката за блокиране на "свободни и споделени" Wi-Fi връзки попада в рамките на предложените промени за спешни случаи. Документите, получени от Le Monde, твърдят, че публичните Wi-Fi мрежи може да бъдат блокирани, защото силите за сигурност трудно идентифицират потребители, които ги ползват. Полицията също така предлага промени, които биха ѝ позволили да претърсват превозни средства и багаж без съдебна заповед и да провеждат проверки за идентичност без да предоставят основание за това.

Забрана за използването на Tor чрез законодателни средства може би значи, че Франция може просто да обяви за незаконно хората да имат достъп до Tor. Прилагането на тези текстове обаче е трудно, тъй като интернет доставчици в страната ще трябва да следят своите потребители, за да разберат кой използва Tor, а след това да докладват на полицията. Във Великобритания нови антитерористични текстове, които може да изискат от доставчиците на интернет услуги да пазят историята от активността на потребителя за последните 12 месеца, срещат сериозна съпротива.

Основният проблем с подобна забрана на Tor е, че тя не би могла да постигне много повече. Кандидаттерористите все още може да получат достъп до Tor извън страната, но дори и да успеят да ползват услугата от Франция, много анализатори се съмняват, че е възможно да бъдат арестувани за незаконно използване на мрежата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
verimg
преди 8 години
Който пренебрегва дългосрочно свободата за сметка на краткосрочна сигурност - губи и двете. Бенджамин Франклин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 8 години
Всеки който ползва ТОР, го боли шнорхела за такива забрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
TOR е гаранция за свободата в интернет, защото предпазва журналисти и дисиденти от репресии.Не е изненадващо, че франция зачеква темата..Както писах по рано, ИСТИНСКИТЕ причини за атентата ще станат известни в следващите седмици - ТОВА е една от тях.Сигурност или свобода? Това е въпроса..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
"Разузнавателните агенции на Франция и САЩ призоваха услугите за съобщения и мрежовите оператори да осигурят "задна врата""Какво чакате? Осигурете :-).Само, че "тази врата" да не се окаже твърде широка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още