IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК открива ново разследване срещу Google

Според Брюксел компанията изкуствено е ограничавала възможността трети сайтове да показват при търсене реклами от конкурентите ѝ

14:18 | 14.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Комисарят на ЕС по конкуренция Маргрете Вестегер обявява решението на ЕК. Снимка: Ройтерс</p>

Комисарят на ЕС по конкуренция Маргрете Вестегер обявява решението на ЕК. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) задълбочава противоречията си с американския технологичен концерн  Google и компанията майка Alphabet.

В допълнителение към вече потвърденото си заключение, че Google е злоупотребила с господстващото си положение, като систематично е давала предимство на своята услуга за сравняване на условията за пазаруване при показване на резултати от търсене в интернет, ЕК добавя ново разследване. То е за злоупотреба с господстващо положение и изкуствено ограничаване на възможността сайтове на трети страни да показват при търсене реклами от конкурентите на Google.

Според предварителното становище на ЕК тези практики са дали възможност на Google да запази господстващото си положение в рекламирането при онлайн търсене. Това е попречило на съществуващи и потенциални конкуренти, включително други търсачки и рекламни онлайн платформи, да навлизат и да се разрастват на пазара в тази област с важно търговско значение.

Google поставя рекламите при търсенето направо на своя уебсайт за търсене, но също и като посредник на уебсайтовете на трети страни чрез своята платформа AdSense for Search („посредничество за рекламиране при онлайн търсене“). Те включват уебсайтове на търговци на дребно, телекомуникационни оператори и вестници с дейност онлайн. Сайтовете предлагат поле за търсене, което позволява на потребителите да търсят информация. Когато потребителят прави заявка за търсене, в допълнение към резултатите от търсенето се показват също и реклами при търсенето. Ако той щракне върху рекламата, появила се при търсене, Google и третата страна получават комисиона.

На този етап Брюксел счита, че Google има господстващо положение на пазара за посредничество за рекламиране при онлайн търсене в Европейското икономическо пространство с пазарен дял от около 80% през последните десет години. Голяма част от приходите от посредничество за рекламиране при онлайн търсене на Google произхожда от споразумения на компанията с ограничен брой големи трети страни, така наречените „преки партньори“.

Комисията има опасения, че в тези споразумения с преките партньори Google е нарушил антитръстовите правила на ЕС конкретно чрез три условия: изключителност (от третите страни се изисква да не предоставят реклами при търсене от конкурентите на Google), запазване за компанията на привилегировано място за минимален брой нейни реклами при търсене (от третите страни се изисква да вземат от Google минимален брой реклами при търсене и да запазят за тях най-видното място от страниците с резултати от търсенето), правото на разрешаване на конкурентни реклами (от третите страни се изисква да получат одобрение от Google, преди да извършат каквато и да е промяна в показването на конкурентни реклами при търсене).

„В случая с Google съм загрижена от това, че предприятието е предоставило несправедливо предимство на своята собствена услуга за сравнително пазаруване в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Сега Google разполага с възможността да убеди Комисията в обратното. Ако обаче разследването потвърди нашите опасения, Google ще трябва да поеме правните последици и да промени начина, по който развива своята дейност в Европа", заяви комисарят на ЕС по конкуренция Маргрете Вестегер. 

Предварителното мнение на ЕК е, че практиките, които са били в сила в продължение на десет години, възпрепятстват конкуренцията на този пазар с важно търговско значение. В изложението на възраженията практиките за изключителност се оспорват считано от 2006 г. насам. Те бяха постепенно заменени от 2009 г. насам в повечето от договорите с изискването за привилегировано място/минимален брой реклами и правото на Google да разрешава конкурентни реклами.

Комисията се опасява, че тези практики изкуствено са намалили избора и са задушавали иновациите на пазара през целия период. Те изкуствено са намалили и възможностите за конкурентите на Google на този важен от търговска гледна точка пазар и следователно способността на уебсайтове на трети страни да инвестират в предоставянето на избор на потребителите и предоставянето на иновационни услуги.

Комисията отбелязва, че в контекста на антитръстовите производства Google наскоро реши да промени условията на своите договори AdSense с преките партньори, за да им предостави по-голяма свобода да показват конкурентни реклами при търсене. Комисията ще следи отблизо тези промени в практиките на Google, за да оцени въздействието им върху пазара. 

Google и Alphabet разполагат с 10 седмици, за да отговорят на изложението на възраженията.

Днешното решение е поредният етап в спора между Брюксел и Google. През ноември 2010 г. EK откри производство за благоприятното третиране от страна на Google на неговото собствено сравняване на условията за пазаруване, както и относно ограниченията, които то е поставило върху способността на някои уебсайтове на трети страни да показват реклами при търсенето от конкурентите на Google.

В днешните изложения на възраженията се представя предварителното становище на Комисията, че начинът, по който Google е искал да увеличи максимално трафика към своите собствени уебсайтове и да ограничи способността на конкурентите да поставят реклами при търсене на уебсайтове на трети страни, нарушава антитръстовите правила на ЕС.

В същото време EK е открила производство и ще продължи да разследва благоприятното третиране от страна на Google при резултатите от общо търсене на неговите други специализирани услуги за търсене, както и опасенията, свързани с копирането на уеб съдържание на конкурентите (известно като „scraping“), както и неоправданите ограничения, наложени на рекламодателите.

Освен това днешните изложенията на възраженията не са свързани с текущото антитръстово разследване на EK във връзка с операционната система Android на Google и някои мобилни приложения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още