IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се сблъсква с нови разследвания от страна на ЕК

Еврокомисията се съмнява дали приложението за навигация Google Maps не е изместило неправомерно конкурентни услуги

18:05 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Google се изправя пред нова серия от въпроси, които Брюксел повдига. Този път е засегната операционната система за мобилни устройства Android, след като регулаторните органи на Стария континент направиха проучване сред конкуренти и клиенти за приложенията за карти, електронни пощи и други услуги.

Службите на ЕС искат да разберат дали приложението за навигация Google Maps за телефони не е изместило портативните устройства или тези, монтирани в автомобилите, разработвани от TomTom и Here, бившето подразделение на финландската Nokia, което бе придобито от Daimler, BMW и Audi за 2,5 млрд. евро. Това се твърди в документ, изпратен до Google, с който разполагат от Bloomberg.

Официалните лица търсят още данни, като например за броя на потребителите, свалили или преинсталирали картови приложения на устройства, както и информация за разходите на разработчиците на карти за производството на мобилни приложения.

Google, собственoст на Alphabet, е обект на петгодишно антитръстово разследване срещу услугите за търсене. От ЕС обвиниха по-рано през тази година компанията, че разполага и показва своите услуги преди тези на конкурентите при общи търсения. 

През 2013 г. Nokia, Microsoft, Oracle и повече от десетина други фирми подадоха жалби в Брюксел. Според тях Google използва господстващото си положение с Android, за да подкрепя несправедливо собствените си приложения за смартфони и таблети. Производители на устройства с Android, които искат да инсталират приложения на Google като Maps, YouTube или Play трябва да инсталират заедно с тях цял общ пакет от всички мобилни услуги на Google, обясниха от компаниите. Американският концерн не коментира в подробности обвиненията на конкурентите си.

„Компанията ще продължи да работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия“, посочи тогава концернът в изявление.

Отделно британският конкурент в областта на картографията Streetmap съди Google в Лондон за загуба на уеб трафик.

Говорителят на Google в Брюксел е отказал на Bloomberg коментар на новината, а от ЕК не са отговорили веднага на изпратените въпроси.

Акциите на Google поевтиняват на Nasdaq с 0,7% към 17:25 часа българско време до 720 долара за брой. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още