IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва планира пълен държавен контрол върху рускоезичния интернет

Предвижда се инфраструктурата да е собственост само на държавата и на руски граждани, а системата да съхранява много данни

09:02 | 19.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нов проект на Закона за телекомуникациите, разработван от Министерството на съобщенията в Москва, предвижда ведомството да поеме напълно контрола върху руския интернет сектор. Съответната инфраструктура трябва да е собственост само на държавата и на руски граждани, предвиждат поправките, цитирани от вестник „Ведомости".

Тези изменения са били обсъдени вчера по време на среща на заместник-министъра на комуникациите Алексей Соколов със съветници, казва източник на вестника. Информацията е потвърдена от един от хората, присъстващи на срещата. Сред тях е бил и съветникът на руския президент Владимир Путин Херман Клименко, който е отказал коментар, както и мениджъри на "Ростелеком" - един от най-големите руски телефонни оператори и най-големият що се отнася до предоставянето на магистрални връзки на други оператори.

Според документа поправките трябва да гарантират „интегритета, непрекъснатостта, стабилността, устойчивостта и сигурността на руския национален сегмент на интернета". С тях се въвеждат и понятието „критична интернет инфраструктура", включваща националната домейн зона, обслужващата я инфраструктура, системата от точки за обмен на трафик и т. нар. държавна информационна система, осигуряваща цялостна, стабилна и сигурна дейност на т. нар. Рунет - сайтовете с предимно рускоезично съдържание. 

Според проекта тази държавна система ще бъде задължена да съхранява данни за автономните системи, IP адресите и точките за обмен на трафикa.

Министерството на съобщенията предлага собственици на точките за обмен на трафик да могат да бъдат само руски юридически лица. Според източник на "Ведомости" властите нямат против след време съсобственици да стават и чужденци, но с дял не повече от 20 на сто. Този регламент наподобява записаното в Закона за средствата за масова информация. Планирано е също така тези точки да могат да се лицензират.

Администраторите на националната домейн зона от горно ниво (т.е. домейни, завършващи на .ru и .рф) според проекта може да бъдат само руски юридически лица, създадени от изпълнителния орган в областта на комуникациите, т.е. от самото Министерство на съобщенията. За финансирането на тази администраторска услуга министерството предлага да се използва резервът на универсалното обслужване, в който всички телекомуникационни компании са длъжни да приспаднат 1,2% от годишните си приходи от комуникационни услуги.

В момента националните домейни се управляват от Координационния център за националните интернет домейни. Регистраторите на домейни ежегодно плащат средно по 82,7 рубли на „Техническия център за интернет" (ТЦИ) за регистриране на всеки един домейн в регистъра или за подновяване, казва главният изпълнителен директор на една от най-големите компании за регистриране на домейни Reg.ru Алекс Каролюк. Част от тези постъпления ТЦИ насочва към Координационния център за правото на предоставяне на услуги в зоните на руския интернет.

Приходите на Координационния център за 2015 г., според годишния му доклад, са в размер на 161,7 млн. рубли (2,22 млн. евро),  а на ТЦИ – 450,5 млн. рубли (6,20 млн. евро).

По-рано и вестник „Коммерсантъ“ писа, че скоро Координационният център за националните интернет домейни, който управлява домейните .ru и .рф, може скоро да мине под контрола на държавата.

Сред кандидатите за получаване на техническите функции и финансовите потоци се считат „Ростелеком", НИИ „Восход“, „Гипросвязь“ или НИИ радио. Самият Координационен център в този случай ще бъде на практика елиминиран и ще има само представителни функции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още