IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yandex печели от решението на руския регулатор срещу Google

Акциите на руската компания поскъпват

13:05 | 17.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на руската интернет компания Yandex поскъпнаха за трети пореден ден на фондовата борса в Ню Йорк на фона на спекулациите, че най-голямата интернет търсачка в Русия ще спечели от антитръстовото дело срещу Google, което се води в страната, пише Bloomberg.

Акциите, чиято цена скочи с 31% от рекордно ниското ниво, което достигна миналия месец, поведоха печалбите в сряда в индекса на Bloomberg, който следи най-търгуваните акции на руски компании в САЩ.

Книжата на компанията поскъпнаха с 18% от понеделник, когато местният антитръстов регулатор обяви, че Google е нарушила руските закони, като е изисквала производителите на хардуер да инсталират нейни услуги на своието устройства.

Настояването на Google за инсталиране на приложения в устройствата с операционната ѝ система Android наруши руските закони и е злоупотреба с господстващо положение на пазара, гласи решението.

Делото срещу Google беше заведено след оплакване от страна на Yandex пред антимонополния регулатор по-рано тази година, в което се посочва, че нейният конкурент трябва да раздели своите услуги, свързани с Android, и тези от платформата за мобилни приложения Google Play. Yandex твърди, че основните настройки на Android карат потребителите на мобилни устройства да ползват услуги на Google, включително търсачката и картите, което ограничава възможността хората сами да избират услугите на Yandex и други компании.

Индексът на Bloomberg, който следи най-търгуваните акции на руски компании в САЩ, в сряда нарасна за трети пореден ден, като скочи с 3 на сто до шестседмичен връх.

Книжата на Yandex отбелязаха ръст от 8,8% до 13,22 долара за брой, Mobile Telesystems добави 7% до 7,81 долара, а тези на Сбербанк скочиха с 5,9% до 5,94 долара. 

По скалата от 1 до 5 консенсусният рейтинг на анализаторите за акциите на Yandex е 4,39, което е повече от средното 4,21 на 11 световни компании от същия сектор. 

Решението, засягащо Google, ще помогне на Yandex да се позиционира на пазара на мобилни услуги, твърдят анализаторите от Renaissance Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Илко
преди 8 години
На снимката не пише Yandex , а Яндекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още