IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google бе призната за виновна по антитръстово дело в Русия

Компанията е обвинявана в злоупотреба с господстващото си положение на пазара

10:45 | 15.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Google беше призната за виновна по антитръстово дело в Русия, разкри говорителят на местния регулатор пред Wall Street Journal.

През февруари Федералната антимонополна служба на Русия започна разследване на Google за предполагаеми антиконкурентни практики. Компанията беше обвинена, че налага на производителите на смартфони, ползващи операционната система Android, да инсталират в нея серия услуги на Google, а нейната търсачка да бъде сложена по подразбиране.

Компанията е призната за виновна за „злоупотреба с господстващото си положение на пазара“, но не и за използването на „практики на нелоялна конкуренция“, посочват от регулатора.

Руската агенция ще има 10 работни дни, за да издаде своето пълно решение по случая.

„Все още не сме получили решение“, заяви говорителят на Google в Русия. „Когато това се случи, ще го разгледаме и ще определим следващите си стъпки“.

От няколко години името на Google се свързва с антитръстово разследване в Европа. Решението на руския регулатор идва само седем месеца след началото на разследването в страната.

То стартира след оплакване от голямата руска интернет компания Yandex, която обвини Google в нелоялни практики. Yandex заяви, че приветства решението на регулатора, което потвърждава нарушенията на Google.

Говорителят на Yandex заяви, че компанията вярва, че решението ще помогне за възстановяването на конкуренцията на пазара.

След решението на Google може да ѝ се наложи да промени споразуменията с производителите на смартфони и други устройства, за да разсее тревогите на Yandex и други компании. Освен това може да заплати глоба, чийто размер все още не е уточнен.

Делът на Google на руския онлайн пазар на търсачки е по-малък от този, който има в повечето други страни, тъй като Yandex контролира повече от половината от пазара в Русия, сочат данни на Liveinternet.ru. Ето защо неблагоприятното руско антитръстово решение може да има големи последици за ключовия бизнес на Google с реклама в търсачката ѝ.

Въпреки това Google печели пазарен дял, а нейната операционна система Android има над 60% дял в страната според данни на Statista. Същевременно Android е важен инструмент за дистрибуция за Google Search, особено като се има предвид, че все повече хора сърфират в интернет през смартфоните си, а не през настолни персонални компютри.

Решението на регулатора идва след като Русия и няколко други страни взеха решителни мерки срещу американските интернет компании, започвайки разследвания, свързани с тяхната пазарна мощ, и въведоха разпоредби, които им дават по-голям достъп и контрол над потребителските данни, съхранявани от въпросните фирми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още