IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на Google в Китай няма да е толкова лесно

Компанията ще се сблъска с вече утвърдени местни имена, които ще усложнят работата ѝ

14:41 | 10.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай не крие, че иска да върне компанията обратно в Китай чрез Google Play, магазинът за приложения за мобилната операционна система Android. Но това едва ли ще се случи толкова лесно, пише в свой анализ Ройтерс.

Google до голяма степен изтегли своите услуги от Китай преди пет години, отказвайки да продължи да самоцензурира резултатите от търсенето в страната. Оттогава тя има ограничено присъствие на най-големия интернет пазар в света, но повечето ѝ услуги, включително Play, са недостъпни.

Според главния изпълнителен директор на Asia Innovations Анди Тиян, който преди е бил директор на Google, компанията се нуждае от Китай.

Интернет гигантът отказва да коментира слуховете, че планира да даде тласък на Play в Китай през тази година.

Но Тиян и други твърдят, че Google е загубила почти всичките си позиции по отношение на важни услуги, най-вече търсенето и видео стрийминга, заради силни китайски конкуренти в лицето на Baidu, Tencent, Alibaba и Qihoo 360. Всички те са изградили собствени продукти и услуги, които изпреварват предложенията на американския гигант.

В Китай и на други места в Азия, фокусът се насочи от магазините за мобилни приложения към приложенията за изпращане на съобщения, които действат като портали за представянето на услуги на трети страни.

Чат приложението на Tencent – WeChat, което в началото наподобяваше WhatsApp, се превърна в платформа, която позволява на своите 600 млн. активни потребители месечно да играят игри, да извършват разплащания и много други неща.

Пазар, който не може да бъде игнориран

Но Китай е прекалено голям пазар, че да бъде пренебрегнат от Google. Apple се съобразява с местните закони и през последното тримесечие изкара 13,2 млрд. долара в Китай, Хонконг, Макао и Тайван, което прави този район втория най-голям пазар за компанията.

Част от представителите на индустрията се съмняват дали Google може да използва Play Store, за да върне част от другите си услуги в Китай, след като вече има утвърдени местни играчи. Освен това американската компания ще трябва да се съобразява и с местното законодателство. Това означава, че ще трябва да съхранява данните си в Китай, да отговаря на заявките за достъп до информация и да се съобразява с цензурата, особено ако става дума за данни, свързани с американското правителство.

Други твърдят, че фокусирането върху Google Play може да улесни целия процес. Крис Макдоналд, експерт по бизнес етика в Ryerson University в Торонто, твърди, че китайските регулатори ще разглеждат Play като по-малка заплаха, отколкото Search и Gmail, което ще намали броя на проверките от страна на властите.

Обратно в играта?

През тази година Китай ще се превърне в най-големия пазар на мобилни игри по приходи, генерирайки повече от 6 млрд. долара, твърди Питър Уорман, главен изпълнителен директор на холандската компания за анализи Newzoo. Близо 90% от парите, похарчени за мобилни услуги, отиват за игри, коментира той.

Google Play е достъпна в Китай, но достига само до 21 млн. души от общо 800 млн. китайски мобилни потребители, посочва Уорман. Платформите за приложения на интернет гигантите Qihoo, Tencent и Baidu възлизат на две трети от пазара. Тези играчи със сигурност няма да се откажат от предимството, което имат.

Производителите на телефони като Huawei и Xiaomi имат собствени магазини за приложения, които не само им носят приходи, но им позволяват да контролират преживяването, което устройствата им носят, поне в Китай.

Въпросът, който част от анализаторите задават, е дали Google не е закъсняла вече за Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още