fallback

Новият закон за киберсигурността в Китай предизвика остри критики от цял свят

Според редица компании и правозащитни организации той ограничава свободата и носи рискове

18:45 | 07.11.16 г. 4

Китай одобри спорен закон за киберсигурност, който предизвика вълна от критики от международни компании и правозащитни организации, пише CNBC.

Китайското правителство заяви, че новият закон, който бе одобрен от законодателите в понеделник, ще засили защитата на личните данни и борбата с интернет измамите. Според критиците обаче той ще затегне хватката на Китай над интернет, като ще изисква от доставчиците на онлайн услуги да събират лична информация и да пречат на информация, събрана в Китай, да напуска страната.

"Вярваме, че това е крачка назад за иновациите в Китай, която няма да помогне особено за подобряването на сигурността“, коментира Джеймс Цимерман, председател на Американската търговска камара в Китай.

По думите му по-големите изисквания за съхранение на данни вътре в границите на Китай ще възпрепятстват търговията и иновациите, както на китайските, така и на чуждестранните компании. А част от изискванията, включващи преглед на данни от страна на властите и за обмена на информация „ненужно ще отслабят сигурността и потенциално ще изложат на опасност лична информация“, предупреждава той.

Повече от 40 компании от САЩ, Европа и Азия подписаха петиция, изпратена до китайския премиер Ли Къцян през август, настоявайки, че законът за киберсигурността ще постави сигурността на данните под риск и ще ограничи достъпа на Китай до по-широката дигитална икономика. Те искат правителството да направи значителни промени в закона, но в крайна сметка спорните разпоредби бяха приети в понеделник.

Amnesty International разкритикува новия закон, определяйки го като „драконовска“ мярка, която нарушава човешкото право на изразяване и защита на личния живот. Той принуждава компаниите „да бъдат съучастници в цензура и да споделят лична информация за потребителите с властите без никакви гаранции“, посочва групата за защита на човешките права.

Случващото се следва поредица от оплаквания от чуждестранни компании за влошаване на бизнес средата в Китай, която облагодетелства местни фирми въпреки официалните обещания икономиката да стане по-отворена. Китай вече забрани платформи като Google, Facebook и Twitter. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 09.09.22 г.
fallback