IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият закон за киберсигурността в Китай предизвика остри критики от цял свят

Според редица компании и правозащитни организации той ограничава свободата и носи рискове

18:45 | 07.11.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай одобри спорен закон за киберсигурност, който предизвика вълна от критики от международни компании и правозащитни организации, пише CNBC.

Китайското правителство заяви, че новият закон, който бе одобрен от законодателите в понеделник, ще засили защитата на личните данни и борбата с интернет измамите. Според критиците обаче той ще затегне хватката на Китай над интернет, като ще изисква от доставчиците на онлайн услуги да събират лична информация и да пречат на информация, събрана в Китай, да напуска страната.

"Вярваме, че това е крачка назад за иновациите в Китай, която няма да помогне особено за подобряването на сигурността“, коментира Джеймс Цимерман, председател на Американската търговска камара в Китай.

По думите му по-големите изисквания за съхранение на данни вътре в границите на Китай ще възпрепятстват търговията и иновациите, както на китайските, така и на чуждестранните компании. А част от изискванията, включващи преглед на данни от страна на властите и за обмена на информация „ненужно ще отслабят сигурността и потенциално ще изложат на опасност лична информация“, предупреждава той.

Повече от 40 компании от САЩ, Европа и Азия подписаха петиция, изпратена до китайския премиер Ли Къцян през август, настоявайки, че законът за киберсигурността ще постави сигурността на данните под риск и ще ограничи достъпа на Китай до по-широката дигитална икономика. Те искат правителството да направи значителни промени в закона, но в крайна сметка спорните разпоредби бяха приети в понеделник.

Amnesty International разкритикува новия закон, определяйки го като „драконовска“ мярка, която нарушава човешкото право на изразяване и защита на личния живот. Той принуждава компаниите „да бъдат съучастници в цензура и да споделят лична информация за потребителите с властите без никакви гаранции“, посочва групата за защита на човешките права.

Случващото се следва поредица от оплаквания от чуждестранни компании за влошаване на бизнес средата в Китай, която облагодетелства местни фирми въпреки официалните обещания икономиката да стане по-отворена. Китай вече забрани платформи като Google, Facebook и Twitter. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Същото прави и Гугъл! Да не говорим и за масивите с електронни пощи, които се продават. Аз лично съм получавал оферти да си купя, за да мога да спамя! Това е разграден двор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 7 години
малко неясно е написана статията:------Според критиците обаче той ще затегне хватката на Китай над интернет, като ще изисква от доставчиците на онлайн услуги да събират лична информация и да пречат на информация, събрана в Китай, да напуска страната.-----всъщност ако това е вярно, то е в до голяма степен по-добре за потребителите от сегашния модел. Защо? Защото всички останали корпорации СЪБИРАТ лични данни и ги ПРОДАВАТ на рекламодатели. И това не е конспирация, а бизнес модел и факт! Истинския проблем, е че те няма да получат данни за китайци, които да спамят после!-------Amnesty International разкритикува новия закон, определяйки го като драконовска мярка, която нарушава човешкото право на изразяване и защита на личния живот. -----Китай прави точно обратното на написаното!! Те всъщност защитават личния живот на китайците! Защо амнести не пусне една декларация срещу Микромеките? Тяхната операционна система събира ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО лична информация от потребителите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Tausende protestieren gegen Peking http://***.faz.net/aktuell/politik/ausland/asien/in-hongkong-protestieren-tausende-gegen-die-einmischung-aus-peking-14515871.html------------------------------------------------------------------------------------и за да няма повече такива финансирани западни педдарастии и протести, чайниците са задължени да въведат ред ако ще да е с цената на утрепани демократи щото ако тая държава изпадне в хаос тва са 1.6 млрд. души ше стане напрао мазало и Сирия и Ирак не на квадрат а х 3 .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Новият закон за киберсигурността в Китай предизвика остри критики от цял свят ------------------------------------------------------------------------------------------------мда разбирай Запада и най-вече Сашш като "цял свят" аааее яда го духхат бе еббати паррцалите ше казват на хората кво да праат в собствената си държава, каче ли китайците им дават на Сашш и на Запада наклон на ххуя и и каам кво да праат или им каат "Не убивайте хора в Украйна, Йемен, Сирия Ирак, Афганистан, Мали и т.н." и те ше им каат "Дааа добре няма повече така да прайм, обещаваме ама само да изпотрепем още малко"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още