IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешката ARICOMA Group на Карел Комарек придобива "Мусала Софт"

Сделката е за продажба на 100% от акциите, българските мениджъри остават в новия холдинг

13:48 | 03.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Мусала Софт</p>

Снимка: Мусала Софт

ARICOMA Group придобива българската IT компания Мусала Софт за неуточнена сума. ARICOMA Group, част от чешкия холдинг KKCG, е бързорастяща европейска компания, предоставяща ИТ услуги. Тя гледа на настоящата инвестиция като на ключова стъпка в стратегическото развитие на ARICOMA Group. 

Купувачът е част от империята на Карел Комарек, един от най-успешните чешки предприемачи - международна инвестиционна компания KKCG, оценена на над 9 млрд. евро. KKCG развива дейността си в 33 страни по света в четири основни направления: развлекателна индустрия, енергетика, ИТ, недвижими имоти. Тя има дялове във водещи компании в тези сфери като Allwyn (лотарии и игри), ARICOMA Group (ИТ), MND Group (енергетика), KKCG Real Estate Group (недвижими имоти) и Springtide Ventures (инвестиционен фонд с инвестиции в европейски и израелски технологични стартъпи).

Заедно с Мусала Софт ARICOMA Group става организация от 10 компании с консолидирани приходи от над 400 млн. евро, оперативна печалба от 39 млн. евро и над 4000 специалисти.

Сделката е за продажба на 100% от акциите. Целият мениджмънт на българската компания остава в новия холдинг и ще участва активно в изграждането на бъдещето на ARICOMA. Предстои одобрение на трансакцията от съответните антимонополни органи преди тя да бъде финализирана, което се очаква през четвъртото тримесечие на тази година. CMS Cameron McKenna е юридическият съветник, а Marylebone Capital Advisors Private Limited - финансовият съветник на „Мусала Софт“ по сделката.

„С „Мусала“ на борда ARICOMA става водеща компания в разработката на софтуер от Югоизточна Европа. Въодушевени сме, че ще работим заедно по пътя към лидерска позиция в Европа. Иновативната култура и невероятните хора на „Мусала“ ще дадат силен тласък на съществуващите ни професионалисти и пазарен потенциал. Лидерите на „Мусала“ имат доказана история на изграждане на бизнес с фокус върху клиентите и справяне с предизвикателствата. Вярваме, че „Мусала Софт“ ще бъде още по-успешна като част от ARICOMA и заедно ще ускорим дългосрочните си планове за растеж и създаване на висока добавена стойност“, казва Людовик Годе, изпълнителен директор на ARICOMA Digital, цитиран в прессъобщение.

„Обединявайки сили с ARICOMA и KKCG се впускаме в нов, по-бърз епизод от развитието си. Синергиите с едновременно припокриващи се и допълващи се клиентска база и експертиза ни дават допълнителни увереност, енергия и вдъхновение по пътя напред. Разбира се, ще продължим да бъдем отдадени на развитието на ИТ обществото, бизнес климата, ИТ образованието, науката, иновациите и младите хора“, казва Елена Маринова, президент и председател на борда на „Мусала Софт“.

Карел Комарек влезе в медийните публикации в България, след като през лятото на 2020 г. неговата Valea Foundation влезе в ПИБ със 7,87%.  Той започва да трупа богатството си още през 1990-те с бизнес в областта на горивата, част от който все още е под негов контрол. Негови фирми оперират в редица европейски държави и в разнообразни сектори. В последните години най-силният му бизнес е в сферата на хазарта, а неговата компания Sazka по думите на обвиняемия Васил Божков е имала постигнати договорки  от септември 2019 г. за придобиване на 51% от "Националната лотария", която тогава е оценена на 1 млрд. евро. От Sazka потвърдиха частично тази версия - според нея е отправена ориентировъчна, необвързваща оферта за мажоритарен дял, но тя не е приета и преговорите са били прекратени.

Основаната през 2000 г. „Мусала Софт“ има офиси в София, Бургас и Русе, както и в Скопие. Компанията има над 750 служители в България, Северна Македония, Египет, Косово и Албания, а сред клиентите ѝ са IBM, SAP, VMware, Deutsche Telecom, A1, Generali, Canaccord, Experian, Procredit Bank, PTV Group, EDAG, Bosch, KPMG, PerkinElmer, Siemens Energy, Financial Times.

ARICOMA Group е централноевропейска компания в областта на ИТ услугите със съществено присъствие в Скандинавия, предоставяща услуги на над 1000 клиенти в 15 пазара от 8 европейски центрове. Чрез портфолиото си от компании ARICOMA предоставя цялостни решения за дигитална трансформация, включително UX дизайн и консултиране, разработка на софтуер, ИТ инфраструктура, управление на ИТ операциите, услуги и сигурност в облака. Сред членовете на групата са: базираната в Швеция и ЦИЕ компания за разработка на софтуер Seavus, базираната в Швеция компания за разработка на софтуер Stratiteq, базираният в Чехия и Словакия системен интегратор AUTOCONT, разработващите софтуер Cleverlance и KOMIX, специалистите в киберсигурността AEC, експертите в дигитална трансформация в публичния сектор CESEA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Глобализация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Дано да пооправи имиджа на Мусала тук. Само като видя че обявата е за Мусала Софт и преминавам към следващата. Дори си мислех да им уловя "ловицата на глави" за нашата фирма, което определено е в долната част на скалата на заплащане :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още