Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ПИБ успешно увеличи капитала си

Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18,35% и Valea Foundation със 7,87%.

ПИБ успешно увеличи капитала си

Снимка: ПИБ

Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си. Днес инвеститорите заплатиха акциите по новата емисия ценни книжа. Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18,35% и Valea Foundation със 7.87%, съобщават от кредитора.

Към 16,30 часа акциите на кредитора на БФБ поевтиняват с 1,55% до 2,540 лева за акция.

„Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, казва Пол Шмид, член на Борда на Valea Foundation.

ТБ Първа Инвестиционна Банка

Към 02 юли 2020 г. Fibank увеличава своя основен капитал със 195 424 000 лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката ще достигне 22.52% в сравнение с 19.57% към 31 март 2020 г.

Valea Foundation е семейна фондация на Карел Комарек с инвестиции в Европа и САЩ.

Чехът Карел Комарек е един от водещите бизнес предприемачи в Централна Европа. От декември 2017 г той също така е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства „Джон Ф. Кенеди“ в столицата на САЩ – Вашингтон.

Списание Forbes оценява състоянието му на 3,6 млрд. долара. Карел Комарек започва бизнеса си с нефт и газ в Чехия през 90-те години, веднага след нежната революция. През 2010 г. спира да прави бизнес с баща си и сестра си, за да ръководи собствена инвестиционна група. KKCG  инвестира в развлекателната индустрия, информационни технологии, недвижими имоти и биомедицина. Комарек сформира групата Sazka през 2016 г. и бързо става най-големият собственик на лотария в Европа.

„Първа инвестиционна банка“ АД бе в процедура по увеличение на капитала с до 200 млн. лв., като държавната „ББР“ ще придобие до 70% от него стана ясно на 12 юни 2020 г.

Още по темата

"Придобиването на акции на „Първа инвестиционна банка“ АД от ББР е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната", обяви преди седмици премиерът Бойко Борисов. „Целта ни е юли този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. Затова се налага днес да приемем една точка - тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка", каза Борисов.

Тогава стана ясно, че Българска банка за развитие (ББР) ще бъде новият голям миноритарен акционер в ПИБ  малко под 19%, за което ще вложи около 140 млн. лв. За целта капиталът на държавната банка беше увеличен.  Участието на държавата беше оправдано със стратегическата цел - влизане в ERM II и банковия съюз, но също и със затегнатите условия на финансовите пазари, не на последно място и заради COVID-19.

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила 130 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро. Успешното увеличение на капитала на "ПИБ" е условие за присъединяването на България към ERM II или „чакалнята“ за еврозоната. България се надява да получи зелена светлина за т.нар. чакалня на еврозоната още през юли тази година.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
2
 
9
khao до: Ricognito
преди 1 година
Няма профилна снимка
пуснах сълза... жирардели и георгиус, кви са, ако не са чужденци!
3
 
2
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нека привличаме едни от най-богатите хора, а не да се чудим защо България е най-бедна в ЕС, и дано Комарек реши да направи и други инвестиции в страната!
2
 
3
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Меко казано неадекватни коментари, колеги! Наистина много свалихме нивото на този форум с подобни коментари. Уж ние трябва да сме хора, които разбираме от финанси. От Valea Foundation обясняват, че това е портфейлна инвестиция. Върнете се в 1-ви курс в УНСС, където се казваше, че инвестициите се делят и на преки и непреки. Преките са тези, които са свързани с придобиване на дългосрочно участие в съществуващи предприятия, какъвто е примера с тази инвестиция в *** сега. Непреките се наричат още портфейлни при тях има закупуване на ценни книжа, а целта е капиталова печалба под формата на дивиденти.Портфейлните инвестиции са вид капиталови инвестиции, насочвани към компании и пазари, при които се очаква най-голяма възвръщаемост, след като е отчетен и съответния инвестиционен риск.При тях има намаляване на риска от загуба, поради разпределяне на вложенията в различни финансови инструменти акции, облигации, деривати, валута и други.
2
 
3
 
6
Ricognito до: khao
преди 1 година
Аман от неразумни коментари! Аз мисля, че е супер факта, че чуждите инвеститори отново приемат и се вглеждат в страната ни като благоприятна локация и перспектива за печалба. И това е самия факт. Огледайте се широко, оставете назад стеснения ви мироглед!
4
 
5
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
еххх, мислех че е някой между Жирардели, Гинчето или поне клошаря-милионер Георгиус Георгиу от Кипър

Още от Бюджет и финанси
КНСБ предлага увеличение на максималния осигурителен доход на 3600 лв.