IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Turkcell се сринаха с над 5%

Големите акционери отново не се разбраха, а Общото събрание се провали заради липсата на кворум

16:44 | 22.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Turkcell е изправен пред тежки времена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Turkcell е изправен пред тежки времена. Снимка: Ройтерс

Големите акционери на най-големия мобилен оператор в Турция Turkcell никога не са били единни и това е отдавна известно. Днес обаче те преминаха всички граници в спора си, като дори се стигна до скандално прекратяване на Общото събрание oще в самото му начало, предаде Ройтерс.

В резултат на това и борсата в Истанбул реагира като ужилена и акциите на компанията поеха с бърза скорост надолу. Книжата се обезцениха с 5% до 11,35 лири. Самата акционерна среща се провали заради липса на кворум.

Зад това се крие спор между основните акционери – шведската компания TeliaSonera, турският Cukurova Holding и руския концерн Altimo. От 2005 г. насам трите инвеститора спорят за контрола над Turkcell и по този начин се блокират взаимно.

Това е една от причините мобилният оператор да не изплаща дивиденти от 2009 г. насам. В този контекст турският финансов надзорен орган замени през март трима члена на Надзорния съвет на Turkcell с независими лица. Борсовите играчи изтълкуваха това като знак, че турското правителство ще съдейства за разрешаване на безизходицата. 

Междувременно TeliaSonera AB - най-големият акционер в Turkcell, заяви, че очаква бордът да свика ново годишно събрание на акционерите до 30 дни след проваленото днес заседание. Останалите два големи акционера – руският Altimo, контролиран от  Alfa Group на Михаил Фридман, и Cukurova Holding AS на основателя на оператора Мехмет Емин Карамехмет не са се явили днес на общото събрание, поясни Сесилия Едстром, говорител на TeliaSonera, цитирана от Bloomberg.

На срещата днес се очакваше да се обсъди темата за изплащането на дивидент от печалбите от 2010 г., 2011 г. и 2012 г., които не са били разпределени, откакто TeliaSonera и Altimo блокираха плащанията в опит да причинят свалянето на председателя на борда Колин Уилямс от поста му. Акционерите твърдят, че Уилямс възпрепятства растежа на Turkcell, за да благоприятства Карамехмет.

Общата сума на неизплащаните от три години дивиденти е в размер на 2,9 млрд. лири (1,6 млрд. долара), става ясно от анализ на базираната в Истанбул анализаторска компания Tera Brokers.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още