IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung с рекордна печалба благодарение на ръста при смартфоните

Има обаче опасения дали растежът е устойчив заради насищането на ключови пазари и конкуренцията на евтините китайски смартфони

10:57 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Смартфонът Galaxy S4. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Смартфонът Galaxy S4. Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейската компания Samsung Electronics обяви рекордна печалба за второто тримесечие, подкрепена от нарастващите продажби на смартфони и от ръста на положителния финансов резултат в подразделението за дисплеи, съобщи BBC.

Нетната печалба е достигнала 7,8 трилиона вона (7 млрд. долара), като това представлява скок от 50% на годишна база.

От компанията посочиха, че предлагането на нови модели като смартфона Galaxy S4 е подсилило продажбите на този тип мобилни устройства през посочения период. Оттам обаче предупредиха, че темпото на ръст в бизнеса със смартфони, което бе ключов двигател на успеха напоследък, може да се забави.

„Навлизайки в традиционно силен сезон за индустрията на информационните технологии, ние очакваме печалбата да продължи да се повишава“, заяви Робърт И, ръководител на отдела за връзки с инвеститорите в Samsung. „Не можем обаче да си затваряме очите за забавящото се икономическо възстановяване в Европа и за рисковете от нарастващата конкуренция при смартфоните и останалите мобилни устройства“, добави той.

Успехът на компанията в бизнеса със смартфони я изкачи на първо място в света като производител, измествайки финландската компания Nokia, като пазарният ѝ дял нарасна рязко. Според изследователската компания Strategy Analytics южнокорейският производител осигурява почти 95% от печалбите при смартфоните с операционната система  Android на Google.

През последните седмици обаче различни анализатори и посреднически компании изразиха опасения за това дали Samsung ще успее да поддържа устойчиво високо ниво на растеж. Те посочиха като ключови заплахи повишената конкуренция, насищането на основни пазари и появата на евтини смартфони от Китай.

Мнозина се притесняват, че на южнокорейската компания може да се наложи да понижи цените на продуктите, които предлага, което незабавно би се отразило на печалбата ѝ.

Анализатори твърдят, че Samsung трябва да предложи нови и иновативни продукти, ако иска да запази пазарния си дял и да продължи да поддържа високи цени. „Големият въпрос в момента е дали те имат този коз скрит в ръкава си“, заяви Брайън Ма от изследователската компания IDC.

Samsung, който е и най-големият производител на телевизори в света, съобщи и за силен скок на печалбата от подразделението за дисплеи. Оперативната печалба там се е увеличила с 46% до 1,12 трлн. вона през периода април-юни на тримесечна база. Тя е била подкрепена от силното търсене на панелите с висока добавена стойност за мобилните устройства, както и за телевизори с дължина на диагонала на екрана над 60 инча.

От южнокорейската компания посочиха също, че са разширили предлагането на продуктите си в САЩ и Китай, за да увеличат продажбите си на тези пазари. Оттам обаче предупредиха, че „несигурността около европейската икономика и китайските субсидии за продукти на електрониката може евентуално да затруднят растежа“ през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още