IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung може да произвежда чипове за iPhone 7 от 2015 г.

Според предишни материали в медиите обаче Apple е натоварил и TSMC с производството на процесори

10:54 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung може да произвежда чипове за iPhone 7 от 2015 г.

Според статия от днешния брой на Korea Economic Daily местният производител Samsung отново е спечелил Apple за клиент, за когото се предполагаше, че ще стане купувач на мобилни процесори от други доставчици. Все пак продължаващото напрежение и патентните спорове между конкурентите на пазара на смартфони не са довели до прекратяване на техните бизнес отношения. Като свое предимство Samsung е изтъкнал, че по-бързо от своя конкурент  Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) може да пренастрои производството си за 14 нанометрови процесори, пише ZDNet. 

Според последната публикация от днес Samsung и Apple са подписали споразумение за производството на следващо поколение мобилни процесори от 2015 г. Те са наречени А9 чипове и следва да се използват в iPhone 7, чиято премиера е насрочена за втората половина на 2015 година. Производството трябва да бъде по 14 нанометрова технология и базирано на т.нар. FinFET технология (използваща непланарни транзистори с двоен гейт).

При изработката се използва 14-нанометров технологичен процес, който също допринася за увеличаване на енергоефективността. За сравнение другият голям производител на мобилни чипове Qualcomm, който в момента има едни от най-производителните чипсети за смартфони и таблети, използва двумерни планарни транзистори и 28-нанометров технологичен процес.

Според предишни материали в медиите обаче Apple междувременно е натоварил и TSMC с производството на процесори. Wall Street Journal съобщи за споразумение за производството на мобилни процесори от 2014 г. Apple дори е поискал да поеме дял в TSMC, но тайванският производител на чипове е отказал такава възможност.

През юни американската компания подписа след месеци с технически закъснения най-накрая споразумение с TSMC, като се очакваше тайванската компания за електроника да започне да произвежда през 2014 г. някои от чиповете, които се вграждат в продуктите на Apple, писа WSJ. Според тайванския производител процесът е бил придружен от премеждия, след като чиповете не са отговаряли на стандартите за скорост и производителност на Apple.

За друга интересна възможност разказва специалистът по чипове Чарли Демерян от SemiAccurate, а именно - закупуване на цяла фабрика за чипове от Apple. SemiAccurate се счита за добре информиран източник, но сбърка например със спекулацията, че Apple също иска да вкара в Mac процесори с ARM архитектура вместо чиповете Intel.

Статията на Демерян обаче отприщи спекулации за това, за коя фабрика може да става дума. Apple Insider предполага, че това е UMC (United Microelectronics Corporation), която е сертифициран партньор на Apple. Източник на News.com обаче счита, че става дума за Globalfoundries (GF). Като причина за готовността за инвестиции от страна на Apple информаторът изтъква желанието на концерна да се подсигури срещу провал на партньорството със Samsung.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още