IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Verizon предлага 4,4 млрд. долара за AOL

Американският мобилен оператор подчертава амбициите си в мобилния и рекламния бизнес

15:08 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Verizon предлага 4,4 млрд. долара за AOL

Американският мобилен оператор Verizon възнамерява да погълне интернет концерна AOL. Според прессъобщение на двете компании те са се споразумели на цена от 50 долара за акция, като така AOL е оценена общо на 4,4 млрд. долара.

Преди десетилетие по време на своя разцвет като интернет доставчик AOL имаше над 30 млн. абоната. През 2000 г. компанията се сля с медийния концерн Time Warner. Несполучливото сливане обаче бе прекратено през 2009 г. AOL междувременно има дял в интернет портала Huffington Post и оперира няколко значими блогове. 

Със сделката Verizon подчертава амбициите си в мобилния и рекламния бизнес, за който AOL предлага добра платформа. Джойнт венчърът ще позволи на Verizon да се фокусира върху технологията за реклами в момент, в който компанията се стреми да натрупа повече опит в три области – онлайн съдържание, мобилно видео и реклами.

Компанията за проучвания Emarketer прогнозира през юли 2014 г., че мобилната реклама ще доведе до ръст на разходите за медийна реклама в САЩ, а рекламодателите ще похарчат с 83% повече средства, за да достигнат до потребителите през таблети и смартфони спрямо 2013 г. В номинална стойност увеличението е от 8,04 млрд. долара.

Ако сделката бъде сключена, Verizon ще получи и 2,3 млн. плащащи клиенти на AOL, както и марки като Huffington Post, TechCrunch и Engagdget. AOL плати през 2010 г. около 25 млн. долара за новинарския блог TechCrunch.

Трансакцията трябва да бъде приключена през лятото. Акциите на AOL се изстреляха в предборсовата търговия със 17%. Книжата на Verizon са с лек спад.

Информация за възможни преговори между двете компании се появи първоначално в края на януари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още