fallback

Bouygues отклони офертата на Altice

Едно поглъщане криело значителни рискове, особено с оглед на правилата за конкуренция

21:25 | 24.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След изказаната съпротива от страна на френското правителство Бордът на директорите на Bouygues отклонява плановете за придобиването на телеком поделението си от страна на конкурента си Alticе.

„Bouygues Telecom е добре позиционирана, за да се възползва от нова фаза на растеж на телекомуникационния пазар", заяви компанията, цитирана от Ройтерс. Освен това едно поглъщане криело значителни рискове, особено с оглед на правилата за конкуренция. 

Според различни източници предложението на  Altice, на която принадлежи вторият по големина френски телеком  Numericable-SFR, е в размер на 10 млрд. евро. Компанията не е била открита за коментар. 

В хода на офертата, която е била направена преди около десет дни, Altice предлага и интеграция на Bouygues в съществуващия френски бизнес на Numericable-SFR, заяви вътрешен източник, цитиран от Bloomberg. Слятата компания би отнела лидерската позиция на бившия монополист Orange SA и би станала най-големият телекомуникационен концерн според броя на потребителите на договор. Броят на мобилните оператори в страната би се свил от четири в момента на три. 

В неделя министърът на икономиката на Франция Еманюел Макрон отправи „предупредителен изстрел“ срещу сделката и обяви, че компаниите трябва да се фокусират върху инвестиции и работни места, а не върху сливания.

Европейската комисия също наскоро зае твърда позиция по отношение на  сливанията в телекомуникационната индустрия и поясни, че конкуренцията в полза на потребителите трябва да се запази.   

През миналата година милиардерът Патрик Драи, собственик на Alticе, вече похарчи почти 30 млрд. долара за придобивания и стана един от най-важните, макар и силно задлъжнели пазарни участници от двете страни на Атлантика. Наскоро той договори покупката на американския кабелен оператор Suddenlink Communications за 9,1 млрд. долара, а през миналата година купи Portugal Telecom за 8,4 млрд. долара. Драи възнамерява да потърси подходящи цели за сделки и в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
fallback