IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telenor и TeliaSonera се отказаха от сливането си

Двете скандинавски компании планираха да слеят дейностите си в Дания, но не успяха да договорят условията с Европейската комисия

11:34 | 11.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Скандинавските мобилни оператори Telenor и TeliaSonera се отказват от плановете си за сливане на дейностите си в Дания, след като не успяха да договорят приемливи условия с Европейската комисия, съобщиха компаниите в петък.

Първоначално двeте компании обявиха плановете си за обединяване в Дания, където общият им бизнес би имал приходи от над 9 млрд. датски крони (136 млн. долара), в края на миналата година, припомня MarketWatch. Двата оператора се опитват да се справят с жестоката конкуренция в страната, която оказва натиск върху приходите и рентабилността им и ограничава инвестициите.

В изявлението си от днес обаче те заявяват, че разговорите с Европейската комисия са се провалили и „вече не е възможно да спечелим одобрение за предложената сделка“.

Компаниите бяха готови да стартират съвместното дружество с разпределени по равно дялове и преди няколко месеца дори организираха първите срещи на управата. Това се случи още преди одобрението на ЕК, тъй като компаниите очакваха, че ще успеят да го получат през втората половина на 2015 г.

В интерес и на двете компании сметнахме, че са необходими решителни действия“, заяви Киел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Telenor за Европа. „Telenor и TeliaSonera ще продължат да представят продукти и услуги на датския пазар чрез съответните си оригинални и все още напълно действащи подразделения в Дания“.

Предстои компаниите да преразгледат стратегическите си възможности на датския пазар, допълват от двата телекома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още