IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания помогна на Vodafone да компенсира спада на продажбите в Германия

Компанията надмина очакванията за ръста на приходите си за тримесечието

13:33 | 25.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Vodafone Group постигна ръст на приходите от продажби за първото тримесечие, който се оказа малко над прогнозите. Това се случи, след като растежът в Обединеното кралство помогна да се компенсира слабостта на най-големия пазар на компанията – Германия, пише Bloomberg.

Органичният ръст на приходите от услуги е 2,5% за тримесечието до края на юни, обяви базираната във Великобритания компания. За сравнение, прогнозата на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 2,4% повишение.

6,5-процентният растеж на приходите от продажбите във Великобритания се дължи отчасти на повишаването на цените и възстановяването на ваканционните приходи от роуминг след ограниченията заради Covid. Същевременно групата се опитва да се загърби проблемите с новите регулации за повторно договаряне с клиентите във Vodafone Deutschland, където приходите от услуги са спаднали с 0,5%.

Групата запази прогнозата си за 2023 г., за която очаква коригираната ѝ печалба да е между 15 млрд. евро и 15,5 млрд. евро преди лихвите, данъците, обезценката и амортизацията, а коригираният свободен паричен поток да е около 5,3 млрд. евро.

В краткосрочен план Vodafone се фокусира върху възможностите за сделки за своите опериращи в Европа компании, както и с инфраструктурното звено Vantage Towers, обяви главният изпълнителен директор Ник Рийд. По-рано през юли конкурентът Deutsche Telekom продаде мажоритарен дял от подразделението си за телекомуникационни кули, което оцени бизнеса на 17,5 млрд. евро. Това е една от най-големите подобни сделки за тази година.

Рийд коментира, че пазарната турбуленция е усложнила преговорите за потенциална сделка.

„Имаме много добър интерес към кулите от редица партньори и напредваме с преговорите“, коментира Рийд, допълвайки, че има „много силно търсене“ и за един от бизнесите в Германия. Той отказва да сподели подробности.

През май компанията предупреди, че инфлацията може да засегне растежа ѝ през следващата година, което засили натиска върху опитите на Рийд да консолидира бизнеса на Vodafone и да подобри възвръщаемостта.

Главният финансов директор Маргерита Дела Вале прогнозира, че енергийните разходи могат да бъдат с около 300 млн. евро по-високи от миналогодишните. Това е увеличение спрямо по-ранната прогноза за допълнителни 200 млн. евро разходи за енергия.

Цената на акциите на Vodafone остана почти без промяна в 9:15 ч. местно време в Лондон.

От началото на годината до днес стойността на книжата на гиганта е нараснала с 15% спрямо 1,5% спад на FTSE 100 и 0,8% понижение на Stoxx 600 Telecommunications Index. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още