IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

T-Mobile плаща 350 млн. долара за изтичането на данни през 2021 г.

Операторът ще трябва да похарчи 150 млн. долара за „сигурност на данните и свързани технологии“ през 2022 г. и 2023 г.

12:28 | 25.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

T-Mobile ще плати 500 млн. долара за извънсъдебно споразумение по производството на колективен иск, произтичащ от хакерската атака през 2021 г., която бе разкрила данните на около 76,6 милиона жители на САЩ. Според предложеното споразумение, подадено в петък, T-Mobile ще вложи 350 млн. долара в специален сетълмент фонд, за да бъдат похарчени те за адвокати, такси и, разбира се, за ишците. Също така операторът ще похарчи 150 млн. долара за „сигурност на данните и свързани технологии“ през 2022 г. и 2023 г., предава The Verge.

През август 2021 г. компанията обяви, че нейните системи са били пробити след съобщения, че номерата на социалните осигуровки, имената, адресите и информацията за шофьорските книжки за над 100 милиона нейни клиенти се продават. Въпреки че броят се оказа леко завишен, показният от T-Mobile дял за това колко хора са били засегнати, продължи да нараства през останалата част от месеца. Главният изпълнителен директор на оператора нарече този пробив в сигурността, петият за четири години, „унизителен“.



Предложеното споразумение все още трябва да бъде одобрено от съдия, но ако това стане, T-Mobile ще разполага с 10 дни, за да вложи пари във фонда, за да покрие разходите за уведомяване на хората, които отговарят на изискванията. Според споразумението може да става дума за „приблизително 76,6 милиона жители на САЩ, идентифицирани от T-Mobile, чиято информация е била компрометирана при изтичането на данните“.

Споразумението не съдържа прогнози за това колко пари може да очаква да получи всеки ищец, въпреки че е трудно да се оцени това, докато не стане ясно колко хора ще предявят искове.

Делото, което T-Mobile се надява да уреди извънсъдебно, обвинява компанията, че не е успяла да защити данните на своите минали, настоящи и бъдещи клиенти, не е уведомила правилно хората, които може да са били засегнати, и като цяло има „неадекватна сигурност на данните“.

T-Mobile отрича тези твърдения в споразумението, заявявайки, че то не представлява признание за вина. В документ до Комисията за ценни книжа и борси вносителят казва, че „има право да прекрати споразумението при определени условия“, посочени в предложеното споразумение, но пояснява, че очаква да трябва да изплати исковете.

Извън този съдебен процес имаше други реакции на изтичането на данните на T-Mobilе. Федералната комисия по комуникациите предложи нови правила относно подобни атаки, които имат за цел да подобрят начина, по който дадена компания комуникира с хората относно техните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още