IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft устоя на слабостта на операционната система

Въпреки слабите продажби на Windows 8 концернът увеличава значително приходите и печалбата си

10:01 | 19.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Microsoft устоя на слабостта на операционната система

Въпреки острата критика срещу новата операционна система Windows 8 и ниските очаквания, софтуерният концерн Microsoft увеличи приходите си с 19 на сто на годишна база до 20,5 млрд. долара за първото тримесечие на годината. Печалбата се подобри в сравнение със същия период на миналата година с 19 на сто до приблизително 6,1 милиарда долара (4,7 млрд. евро), обяви компанията след края на борсовата сесия в Ню Йорк.

С данните си за третото тримесечие Microsoft надмина очакванията на анализаторите, а акцията скочи с близо 2 на сто в следборсовата търговия. Това би трябвало да е балсам за душата на Стив Балмър, пише Wall Street Journal. Преди дни компанията за маркетингови проучвания IDC обвини софтуерната компания, че е „отчасти отговорна“ за спада в продажбите на компютри. Според анализаторите потребителите не могат да свикнат с новата операционна система Windows 8 и им липсва бутонът старт.

Много търсени през периода са били програмите Office и сървърният софтуер за корпоративни клиенти. Подразделението за игри за конзолата Xbox е увеличило приходите си значително и излиза на печалба. При онлайн услугите, начело с търсачката Bing, които винаги досега са били прахосници на средства, Microsoft успява да намали загубата, която е само 262 млн. долара спрямо 480 долара година по-рано.

Подразделението Windows обаче нараства скромно и погреба надеждите за подобряване на продажбите на Windows 8. От друга страна компанията инвестира сериозно в маркетинга на Windows 8, което отне значителен дял от печалбата. Microsoft също така трябваше да преглътне сериозна глоба от ЕС за повече от половин милиард евро.

Европейската комисия реши, че компанията е пропуснала да осигури на потребителите на Windows 7 освен Internet Explorer и друг конкурентен браузър.

В четвъртък концернът оповести още, че финансовият директор Питър Клайн ще напусне компанията след три години и половина на поста си.

Така той последва редица топ мениджъри, които Microsoft уволни наскоро. "Напускането на главния финансов директор леко ме притеснява", заяви Брендън Берникъл, анализатор в Pacific Crest Securities. Но смята, че е малко вероятно с поста си да се раздели и Балмър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още