IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обществените поръчки ще бъдат изцяло електронни до 1 година

По проекта се работи съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие, обясни регионалният министър Екатерина Захариева

14:19 | 29.04.13 г. 2
Обществените поръчки ще бъдат изцяло електронни до 1 година

Обществените поръчки във всички сектори ще бъдат електронни и се очаква това стане до 12 месеца, съобщи регионалният министър в служебното правителство Екатерина Захариева, цитирана от БТА. За електронните обществени поръчки се заговори още преди месеци, като целта е да бъде подобрена прозрачността в процеса. 

По проекта се работи съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а финансирането е по ОП "Административен капацитет". 

В рамките на този проект до края на следващия месец в Министерството на регионалнота развитие и благоустройството (МРРБ) ще бъде въведен и "безхартиен офис". На първо време чрез него ще бъдат предоставяни услуги, които са свързани с много разходи и загуба на време на хората и бизнеса. 

Сред тях са издаване на разрешения за оценяване на съотвествие на строителни продукти и искания за технически одобрения, уточни още регионалният министър. През миналата година например са издадени 1100 сертификата за съответствие за над 33 групи строителни продукти.

Електронни ще станат и услуги, които са най-документоемки и сложни, сред тях са за одобрение на техническите и инвестиционните проекти за обекти от техническата инфраструктура с обхват и значение на повече от една област и за обекти с национално значение, и за издаване на разрешение за строеж на такива обекти.

Четвъртата услуга е за издаване на предварително разрешение за строеж в райони със свлачища и вписването му в
регистъра. Такъв вид услуги се предоставят средно по 120 - 130 на година, стана ясно още от думите на вицепремиера. 

Министерството ще внедри и системи за управление на качество и информационната сигурност.

Електронно досие на лот 2 на магистрала "Струма"

Подготвя се и електронно досие на лот 2 на магистрала "Струма", коментира от своя страна министърът, отговарящ за внедряването на електронното правителство в кабинета "Райков" Роман Василев, който също участваше в презентацията на електронните услуги на МРРБ.

Досието ще е достъпно през интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура" и в него ще има информация за всеки етап от проекта. Предстои подписване на споразумение по оперирането на досието между Камарата на строителите, пътната агенция и изпълнителя на проекта. Идеята е постепенно електронното досие да се въведе за всички обекти.

В отговор на въпрос за напредъка на строителството на магистрала "Тракия" министър Захариева изрази надежда, че до 30 юни тя ще бъде довършена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
Това електронно чудо трябва да върви с неделно училище за държавни служители. В него преподаватели ще са граждани пострадали от разтакаване по кабинети. Да има и семинари, в които да се обясняват наказанията, ако някой се опита да прецака системата.А-а-а и да не възложите поръчката на фирмата, която направи софта за "случайното разпределяне" на прокурорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Чудесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още