IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балмър: Най-голямата ми грешка бе Windows Vista

Директорът на Microsoft решил да напусне поста си два дни преди да обяви решението

12:43 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стив Балмър при пускането в продажба на Windows Vista и 2007 Office в магазин в Ню Йорк в началото на 2007 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стив Балмър при пускането в продажба на Windows Vista и 2007 Office в магазин в Ню Йорк в началото на 2007 г. Снимка: Ройтерс

В интервю за блогърката на ZDNet Мери Джо Фоли Стив Балмър нарича Windows Vista „най-голямата грешка“ по негово време като главен изпълнителен директор на Microsoft. По принцип той имал много възможности да прави грешки. Въпреки това съжалявал най-силно за колебанията около развитието на Longhorn (първото кодово име на наследника на Windows XP) към Vista.

Балмър твърди, че е горд от приноса си за разпространението на компютърните технологии. „Ние на практика зададохме хода на света през осемдесетте и деветдесетте години и това оказа невероятно влияние върху живота на хората". Междувременно повече от един милиард души имат достъп до компютри, а още повече имат мобилни телефони. "Много съм горд от това, което постигнахме". 

Официално Балмър твърди, че е решил да подаде оставка едва два дни преди обявяването ѝ и е информирал за решението си борда. Но много преди това той вече се е замислял за оттеглянето си. „Бих казал, че мислите ми в тази насока се засилиха през последните два месеца и половина". Председателят Бил Гейтс е зачел правото му на такова решение. "В крайна сметка човек сам трябва да решава за тези неща".

В интервюто си Балмър не желае да спекулира за възможен свой наследник. Поставеният срок от една година бил напълно достатъчен, за да се намери нов изпълнителен директор. "И ако се справим по-бързо, това просто означава, че можем да се справим с всичко много планирано и регулирано", добави шефът на Microsoft.

Запитан за бъдещите му планове, той отговори: "Честно казано, не знам". В момента той дори нямал време да мисли за това, което може да последва. Първо трябвало да се намери наследник.

На борсата изявлението на Балмър в петък доведе до положителни резултати. Цената на акцията на Microsoft нарасна с 2,36 долара, или 7,19%. В следборсовата търговия цената скочи с още 0,01 долара до 34,76 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още