IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз разследва Google за злоупотреби

Опасенията са, че компанията налага допълнителни условия на фирмите, които искат да използват платформата Android

18:04 | 15.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Европейският съюз разследва Google за злоупотреби

Европейският съюз започна разследване на Google, тъй като се опасява, че има злоупотреба с положението на мобилната платформа Android.

Интернет гигантът твърди, че тя е отворена платформа и може да бъде използвана от всеки. От своя страна европейските регулатори показаха, че имат резерви към това твърдение.

Причината за всичко това е решението на Google да наложи някои допълнителни условия на фирмите и производителите, които желаят да ползват мобилната платформа. ЕС е на мнение, че това може да доведе до злоупотреби от страна на компанията като се имат предвид различията в законите на САЩ и Европа.

Договорите, които фирмите са длъжни да подпишат, за да ползват Android, задължават производителите да инсталират предварително определени приложения на Google. Освен това трябва търсачката да бъде активирана по подразбиране, а иконките за достъп до нея и тази на Google Play да стоят на видимо място на началния екран.

Другите приложения на компанията се предполага, че трябва да са достъпни на не повече от едно прелистване на екрана.

ЕС посочва, че се е натъкнал и на още един проблем. Google ръководи организацията Open Handset Alliance, в която членуват други 84 компании. Изискването за присъединяване към алианса е те да се съгласят на ограничения в начина, по който дистрибутират платформата Android.

Повече за практиките на Google вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още