IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката на Samsung срещу Google и Apple е като пясъчна кула

„Нуждите на потребителите се променят с времето", казва Бу-Кеун Йон, съизпълнителен директор на Samsung

12:07 | 08.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Амбициозните планове на най-големия производител на смартфони в света Samsung Electronics да разбие дуопола на операционните системи на Apple и Google, като използва своя собствена операционна система, изглежда че ще се срине като пясъчна кула. Samsung в момента вкарва доста пари и енергия в своята нова мобилна операционна система, наречена Tizen. Но някои от най-големите мобилни оператори в света след първоначален интерес извръщат поглед встрани и нямат желание да вкарват в програмата си базирани на Tizen смартфони, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Но това не е всичко – засега Tizen (изрича се „Тай-сен") не успява да привлече и значими разработчици на приложения на своя страна. А тези приложения за смартфони стават все по-важен източник на приходи.

Натискът за действие над Samsung за създаване на собствена стратегия за мобилен софтуер за смартфони и услуги е огромен. Китайските производители на смартфони, включително Lenovo Group, която след сделката за Motorola Mobility от Google ще стане по-мощна, могат да намалят цените на мобилните устройства и да натиснат маржовете на печалбата в областта на хардуера. Това ще направи софтуера и услугите машините за печалба в индустрията.

„Нуждите на потребителите се променят с времето", заяви през януари Бу-Кеун Йон, съизпълнителен директор на Samsung. „Аз не мисля, че може да сте лидер на даден пазар, ако се фокусирате само върху софтуер или хардуер".

Всички продажбени шлагери на Samsung са базирани на операционната система на Google Android. Програмата за електронна поща на Google Gmail е настроена директно за тях, както и услугата за местоположение на Google, както и търсенето на апликации. Всеки път, когато клиент на Samsung намира и плаща за приложение, инсталирано по подразбиране в смартфона, Google печелил част от парите.

Ако Tizen се превърне в успех, Samsung ще може да печели сам и с продажбата на приложения, софтуер и услуги за устройствата си. Потенциалът е огромен. Apple успя само през последната финансова година чрез програми като  iTunes и App Store да вкара в касите си приходи от 16 млрд. долара – с продажбата на софтуер и услуги.

Samsung разработи Tizen с помощта на производителя на чипове Intel и други компании. Всяка година компанията инвестира милиарди долари в разработването на общ софтуер. 60 на сто от неговите 67 000 научноизследователски и развойни инженери се грижат за софтуерните иновации, а на година към тях се добавят по още 800.

В дългосрочен план Samsung планира да направи от Tizen един вид по-високо ниво на операционна система, която съчетава функциите на всички възможни устройства в дома на потребителя  и да координира смартфона, хладилника, телевизори и пералня. Именуването на новата операционна система не е случайно: Tizen трябва да свързва всички тези домакински уреди, които произвежда Samsung, по Дзен-начин. 

Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още