IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката на Samsung срещу Google и Apple е като пясъчна кула

„Нуждите на потребителите се променят с времето", казва Бу-Кеун Йон, съизпълнителен директор на Samsung

12:07 | 08.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Първите прототипи, които репортери на Wall Street Journal са успели да пробват, са сходни по външен вид на тези смартфони, които работят с Android. Tizen и Android използват един и същ програмен код. Но специалистите, които са включени в проекта, казват, че в никакъв случай от прототипа не може да се правят изводи за крайния продукт. А най-важният аргумент в полза на Tizen е, че мобилните оператори и производителите могат да се намесват доста повече в интерфейса на приложението, отколкото при Android.

Независимо от това засега Tizen изпитва първоначални трудности, твърдят лидерите в индустрията и анализатори.

Така например най-големият японски мобилен оператор NTT Docomo, близък партньор на Tizen, искаше да представи в средата на януари всъщност първия си смартфон Tizen. Председателят на концерна Каору Като дори е практикувал един месец предварително речта си, казва източник, запознат с материята.

Но в деня, в който е трябвало да се проведе представянето, Docomo просто смачка всички планове с основанието, че на родния пазар нямало да има достатъчно търсене на алтернативата на Android и iOS на Apple.

Две седмици по-късно по време на пресконференция за тримесечните данни на Docomo Като заяви, че Tizen е "все още изключително важна“. Въпреки това групата ще предпочете засега да наблюдава "глобалните пазарни тенденции", преди да "вземе решение за начална дата на предлагане".

Внезапната крачка назад на DoCoMo е само едно от поредицата разочарования за проекта Tizen, който вече е отлаган неколкократно. Първоначално той бе част от Bada - друга самостоятелна платформа на Samsung, чието развитие бе прекратено. Тогава се говореше, че Tizen ще излезе на пазара през 2012 г.

През май 2012 г. американският мобилен оператор Sprint стана член на Tizen Association - организацията, която е отговорна за разработването на операционна система. Sprint похвали по това време новата операционна система, като заяви, че тя ще предложи на потребителите по-голям избор. Но през миналата година Sprint отново излезе от организацията. Както твърди добре информиран източник,  компанията би предпочела да концентрира своите ресурси "върху непосредствените продукти на пазара".

И испанската телекомуникационна група Telefónica напусна федерацията и през изминалата година пусна на пазара първия телефон, който работи с операционната система Mozilla Firefox. Telefónica вярва, че Firefox е по-подходящ като операционна система, за да оцелее на силно конкурентния от ценова гледна точка пазар на телефони в Латинска Америка, твърди източник на WSJ.

Френската телекомуникационна компания Orange, също партньор на Tizen, планираше паралелно на японската Docomo да писне Tizen смартфон на пазара. Но сега тя твърди, че „скоростта на развитие в Tizen не е толкова напреднала, колкото се е очаквало да е към момента“.

“Нашата стратегия е да обслужваме клиентите, а не да им налагаме нещо, което в нашите очи изглежда разумно, когато екосистемните услуги за нашите клиенти все още не са зрели", обясни говорителят на Orange. В текущите продуктови карти за смартфони на Orange не е предвидено Tizen устройство, каза говорителят.

Samsung казва, че компанията е сондирала с мобилните оператори продуктови оферти в Япония и Франция. В навечерието на Световния Mobile World Congress в Барселона, годишното търговско изложение на глобалната мобилна индустрия, може евентуално да бъдат показани най-новите Tizen устройства.

Докато Samsung очевидно изпитва трудности да пусне своята собствена операционна система, иначе обтегнатите отношения с Google очевидно се подобряват твърде бавно. Публично Samsung и Google винаги хвалят силното си партньорство и ще продължават да го правят, но зад кулисите е имало увеличаване на триенето, заради което Samsung е ускорил развитието на Tizen.

„За Samsung няма бъдеще, в което Google ще пуска музиката, а Samsung ще е само глупав високоговорител", казва Раджеев Чанд, управляващ директор на американската инвестиционна банка Rutberg & Co, която е специализирана в мобилната индустрия.

През миналата седмица Samsung и Google обявиха, че са сключили мащабно лицензионно партньорство, при което става въпрос за съществуващи технологични патенти и всички онези, които корпорациите ще си осигурят през следващите десет години.

Три дни по-късно Google обяви продажбата на подразделението си за мобилни телефони Motorola Mobility на Lenovo за около 3 милиарда щатски долара. По този начин Google се раздели с още един пряк конкурент на Android смартфоните на Samsung.

Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още