fallback

Увеличават се атаките със зловреден софтуер към България

Държавната администрация ще ползва електронни услуги, свързани с киберсигурността

14:07 | 08.09.14 г.

Атаките със зловреден софтуер към България се увеличават. От началото на годината до края на август са регистрирани над 1800 опита за преодоляване на механизмите за сигурност на информационните системи в и от българското интернет пространство като например кражба на пароли, прикачване на вируси и други. Тези данни е представил заместник-министърът на транспорта Камен Спасов по време на обучение на държавни служители, съобщиха от транспортното министерство.

През тази година 244 от атаките са били с висока степен на заплаха – към държавни институции, големи организации и предприятия. Някои от атаките са били насочени към научни организации, банки и търговски вериги.

„36% от атаките са от вида „зловреден софтуер“, който нанася щети и поврежда работоспособността на даден компютър. При тях през 2014 г. има четири пъти увеличение в сравнение с миналата година“, е заявил Спасов.

Той е разяснил, че този софтуер е направен така, че да се инсталира на компютрите на потребителите и да се саморазмножава, прехвърляйки се на други машини. Вирусите често се разпространяват чрез прикачени към електронни съобщения файлове. 25% от заплахите пък са свързани с „отказ от услуги“ (масирани атаки към сървър или компютър).

През 2013 година сигналите са били над 9000, но вследствие на тези опити не са установени щети и поражения, отчитат от министерството.

Държавната администрация ще ползва четири електронни услуги, свързани с киберсигурността, които вече са достъпни на надградения портал за мрежова и информационна сигурност, е станало ясно по време на обучението. Държавните институции вече могат да получават автоматизирани бюлетини за заплахи за техните информационни системи, като информацията ще съдържа и препоръки за противодействие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още