IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се атаките със зловреден софтуер към България

Държавната администрация ще ползва електронни услуги, свързани с киберсигурността

14:07 | 08.09.14 г.
Увеличават се атаките със зловреден софтуер към България

Атаките със зловреден софтуер към България се увеличават. От началото на годината до края на август са регистрирани над 1800 опита за преодоляване на механизмите за сигурност на информационните системи в и от българското интернет пространство като например кражба на пароли, прикачване на вируси и други. Тези данни е представил заместник-министърът на транспорта Камен Спасов по време на обучение на държавни служители, съобщиха от транспортното министерство.

През тази година 244 от атаките са били с висока степен на заплаха – към държавни институции, големи организации и предприятия. Някои от атаките са били насочени към научни организации, банки и търговски вериги.

„36% от атаките са от вида „зловреден софтуер“, който нанася щети и поврежда работоспособността на даден компютър. При тях през 2014 г. има четири пъти увеличение в сравнение с миналата година“, е заявил Спасов.

Той е разяснил, че този софтуер е направен така, че да се инсталира на компютрите на потребителите и да се саморазмножава, прехвърляйки се на други машини. Вирусите често се разпространяват чрез прикачени към електронни съобщения файлове. 25% от заплахите пък са свързани с „отказ от услуги“ (масирани атаки към сървър или компютър).

През 2013 година сигналите са били над 9000, но вследствие на тези опити не са установени щети и поражения, отчитат от министерството.

Държавната администрация ще ползва четири електронни услуги, свързани с киберсигурността, които вече са достъпни на надградения портал за мрежова и информационна сигурност, е станало ясно по време на обучението. Държавните институции вече могат да получават автоматизирани бюлетини за заплахи за техните информационни системи, като информацията ще съдържа и препоръки за противодействие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още