IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 8% от компаниите в ЕС са ползвали AI технологии през 2023 г.

България е на предпоследно място в класацията

20:45 | 29.05.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Едва 8% от компаниите в Европейския съюз, които имат 10 или повече служители, са използвали технологии с изкуствен интелект през 2023 г., за да вършат работата си, сочат данни на Евростат.

Най-голям е делът на компаниите с 10 и повече служители, ползвали AI технологии, в Дания – 15,2%. След това се нареждат Финландия с 15,1% и Люксембург с 14,4%.

България обаче попада в страните, в които този дял е най-нисък. В дъното на класацията се нарежда Румъния (1,5%), следвана от България (3,6%), Полша (3,7%) и Унгария (3,7%).

Дял на компаниите, ползвали AI технологии в ЕС през 2023 г. Графика: Евростат Дял на компаниите, ползвали AI технологии в ЕС през 2023 г. Графика: Евростат

Що се отнася до типа технологии с изкуствен интелект, който тези компании са ползвали през 2023 г., автоматизирането на различни работни процеси или помощта за взимане на решения са били най-използвани - от 3% от компаниите.

Извършването на анализ на написан текст чрез AI е ползвано от 2,9% от фирмите, а машинното обучение се нарежда на следващо място с 2,6%.

Други видове AI технологии, които са ползвани, включват преобразуването на говорим език в машинно четим формат (разпознаване на реч) при 2,5% от компаниите, идентифициране на обекти и хора на базата на изображения (2,2%), генериране на текст или говор (2,1%) и физическо движение на машини чрез автономни решения, базирани на наблюдения на околната среда (0,9%). Последното обхваща автономните роботи, самоуправляващите се превозни средства и автономните дронове.

Видове AI технологии, използвани от компаниите в ЕС през 2023 г. Графика: Евростат Видове AI технологии, използвани от компаниите в ЕС през 2023 г. Графика: Евростат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още