IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent води в класацията на най-популярни приложения в Китай за 2016 г.

Нейните чат услуги WeChat и QQ заемат първите две места в класацията

14:31 | 22.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Чат приложенията на китайската компания Tencent Holdings са били най-популярните китайски мобилни приложения през 2016 г., като се радват на постоянен растеж на най-големия интернет и мобилен пазар в света, пише Bloomberg, позовавайки се на правителствени данни.

WeChat остава най-използваното мобилно приложение в Китай за 2016 г., като близо 80% от населението, което има интернет, ползва тази услуга често, обяви China Internet Network Information Center (CNNIC) в годишния си доклад.

Друго чат приложение на Tencent - QQ, заема второто място в класацията, докато онлайн магазинът на Alibaba Group Holding - Taobao, е трети. Мобилното приложение на Baidu и услугата за разплащания Alipay също попадат в челната петица.

Класацията показва ясно как големите интернет компании от страната - Baidu, Alibaba и Tencent, доминират в местната интернет индустрия, където влиянието на Google, Twitter и Facebook е ограничено. Броят на интернет потребителите в Китай е нараснал с близо 6% до 731 млн., или около два пъти колкото населението на САЩ.

Броят на хората, които имат достъп до интернет през мобилни устройства, се е увеличил с повече от 12% до 695 млн. Китай се превърна в основен източник на приходи за играчите от индустрията за смартфони - от Qualcomm до Apple, която сега разчита много на региона като неин най-голям международен пазар. Но местният пазар е доминиран от играчи от страната, като Oppo, Vivo и Huawei Technologies.

Една от най-бързо развиващите се области през 2016 г. според CNNIC е тази, свързана с приложенията за споделено пътуване. Този сегмент е доминиран от Didi Chuxing, която измести от пазара Uber Technologies, като купи местните операции на базирания в Сан Франциско стартъп. Броят на потребителите на такива услуги в Китай е нараснал с 38% до 168 млн. през втората половина на годината спрямо първото полугодие. Освен това 225 млн. души са използвали приложения, само за да си викат такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още