fallback

Hogwarts Legacy оглави класациите за игри въпреки скандалите около авторката на "Хари Потър"

Носталгията по книгите от култовата поредица привлича много играчи към новото гейминг предложение

18:21 | 22.02.23 г. 2

Когато новата, дългоочаквана игра по поредицата за Хари Потър – Hogwarts Legacy, дебютира по-рано този месец, тя веднага се изстреля до върха на класациите за продажби. Играта, развиваща се в света на магьосниците от 19-и век, води играчите в училището, където Хари и приятелите му се учат на заклинания и как да се борят с черните изкуства.

Подобно на други разклонения на бранда Хари Потър, включително филмите, тематичните паркове и шоуто на Бродуей, играта разчита на носталгията по серията бестселъри на Дж. К. Роулинг. Феновете на играта са пленени от увличащия отворен свят. В дните след излизането на Hogwarts Legacy в някакъв момент е имало над 879 хил. играчи едновременно, сочат данни на Steam. Разработена от Warner Bros. Interactive Entertainment, играта бележи първия път, в който компания за видеоигри се насочва към „Хари Потър“ като към хит, пише Wall Street Journal.

Успехът на Hogwarts Legacy се случва в разгара на продължаващи дебати сред феновете: възможно ли е да купите продукти с марката „Хари Потър“, без да се впуснете в спора около неговия създател?

През 2020 г. Роулинг публикува есе, което беше осъдено като антитрансджендър от редица LGBTQ+ застъпнически групи, както и от актьора Даниел Радклиф, който играе Хари във филмите за Потър. В есето писателката казва, че транссексуалните жени не трябва да бъдат допускани на определени обществени места, които са определени за жени – като бани и съблекални, а като причина за това посочва опасения за безопасността на жените.

Роулинг многократно се е изправяла срещу своите критици, като веднъж заяви, че уважава правата на всеки транссексуален човек "да живее по какъвто начин е естествен и удобен за него“. Представител на Роулинг е отказал да коментира темата за настоящата статия.

Мелиса Анели, която управлява фенсайта за Хари Потър Leaky Cauldron, твърди, че книгите на Роулинг са смятани за подкрепящи LGBTQ+ общността. „Това е история за дете, което буквално е израснало в килер, откривайки, че това, което го прави различно, всъщност го прави специално и герой“, коментира тя.

С наближаването на премиерата на Hogwarts Legacy някои геймъри заявиха, че ще бойкотират играта и насърчиха други да направят дарения към благотворителни организации, насочени към трансджендърите, в размер на сумата, която се плаща за играта – 59,99 долара. Говорител на Warner Bros. е отказал да коментира.

За тези, които са израснали с любов към книгите и филмите, протестът носи смесени чувства.

„Ако се върна назад във времето и кажа на 13-годишното си аз, че трябва да избера име за малък магьосник и да го пусна в Хогуортс, то щеше да е толкова развълнувано“, споделя Браулио Фернандес-Флорес, 29-годишен бивш фен на „Хари Потър“ от Сан Диего, който се определя като небинарен и работи за организация с нестопанска цел, фокусирана върху изкуството. „Категорично щях да играя Hogwarts Legacy, ако вижданията на Роулинг не противоречат толкова на моите“.

Въпреки че Роулинг не участва директно в създаването на Hogwarts Legacy, тя и Warner Bros. имат дългогодишно споразумение. Лицензионните права на играта не са разкрити, но анализатори, запознати с холивудските адаптации на игри, твърдят, че писателката би трябвало да прибере десетки милиони долари за Hogwarts Legacy.

Според данни за продажбите в Обединеното кралство играта е надминала популярни фентъзи заглавия като миналогодишната Elder Ring. В дните след премиерата също така стана една от най-популярните игри в платформата за стрийминг на живо Twitch на Amazon.

Максимилиан Хирата, 33-годишен ИТ специалист в Япония, твърди, че макар че няма да купи Hogwarts Legacy, усеща, че внушението, че онези, които избират да играят играта, одобряват възгледите на Роулинг, намалява.

„Имам чувството, че някои хора в интернет се опитват да опишат света само в черно и бяло“, посочва Хирата. „Но нещата не са толкова прости в реалния живот. Напълно възможо е да сте съгласни с някого по едни въпроси, но не и по други“. Хирата коментира, че неговата съпруга все още харесва поредицата за Хари Потър и успява „да отдели изкуството от твореца“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 22.02.23 г.
fallback
Още от Софтуер виж още