IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hogwarts Legacy оглави класациите за игри въпреки скандалите около авторката на "Хари Потър"

Носталгията по книгите от култовата поредица привлича много играчи към новото гейминг предложение

18:21 | 22.02.23 г. 2
Снимка: www.hogwartslegacy.com
Снимка: www.hogwartslegacy.com

Когато новата, дългоочаквана игра по поредицата за Хари Потър – Hogwarts Legacy, дебютира по-рано този месец, тя веднага се изстреля до върха на класациите за продажби. Играта, развиваща се в света на магьосниците от 19-и век, води играчите в училището, където Хари и приятелите му се учат на заклинания и как да се борят с черните изкуства.

Подобно на други разклонения на бранда Хари Потър, включително филмите, тематичните паркове и шоуто на Бродуей, играта разчита на носталгията по серията бестселъри на Дж. К. Роулинг. Феновете на играта са пленени от увличащия отворен свят. В дните след излизането на Hogwarts Legacy в някакъв момент е имало над 879 хил. играчи едновременно, сочат данни на Steam. Разработена от Warner Bros. Interactive Entertainment, играта бележи първия път, в който компания за видеоигри се насочва към „Хари Потър“ като към хит, пише Wall Street Journal.

Успехът на Hogwarts Legacy се случва в разгара на продължаващи дебати сред феновете: възможно ли е да купите продукти с марката „Хари Потър“, без да се впуснете в спора около неговия създател?

През 2020 г. Роулинг публикува есе, което беше осъдено като антитрансджендър от редица LGBTQ+ застъпнически групи, както и от актьора Даниел Радклиф, който играе Хари във филмите за Потър. В есето писателката казва, че транссексуалните жени не трябва да бъдат допускани на определени обществени места, които са определени за жени – като бани и съблекални, а като причина за това посочва опасения за безопасността на жените.

Роулинг многократно се е изправяла срещу своите критици, като веднъж заяви, че уважава правата на всеки транссексуален човек "да живее по какъвто начин е естествен и удобен за него“. Представител на Роулинг е отказал да коментира темата за настоящата статия.

Мелиса Анели, която управлява фенсайта за Хари Потър Leaky Cauldron, твърди, че книгите на Роулинг са смятани за подкрепящи LGBTQ+ общността. „Това е история за дете, което буквално е израснало в килер, откривайки, че това, което го прави различно, всъщност го прави специално и герой“, коментира тя.

С наближаването на премиерата на Hogwarts Legacy някои геймъри заявиха, че ще бойкотират играта и насърчиха други да направят дарения към благотворителни организации, насочени към трансджендърите, в размер на сумата, която се плаща за играта – 59,99 долара. Говорител на Warner Bros. е отказал да коментира.

За тези, които са израснали с любов към книгите и филмите, протестът носи смесени чувства.

„Ако се върна назад във времето и кажа на 13-годишното си аз, че трябва да избера име за малък магьосник и да го пусна в Хогуортс, то щеше да е толкова развълнувано“, споделя Браулио Фернандес-Флорес, 29-годишен бивш фен на „Хари Потър“ от Сан Диего, който се определя като небинарен и работи за организация с нестопанска цел, фокусирана върху изкуството. „Категорично щях да играя Hogwarts Legacy, ако вижданията на Роулинг не противоречат толкова на моите“.

Въпреки че Роулинг не участва директно в създаването на Hogwarts Legacy, тя и Warner Bros. имат дългогодишно споразумение. Лицензионните права на играта не са разкрити, но анализатори, запознати с холивудските адаптации на игри, твърдят, че писателката би трябвало да прибере десетки милиони долари за Hogwarts Legacy.

Според данни за продажбите в Обединеното кралство играта е надминала популярни фентъзи заглавия като миналогодишната Elder Ring. В дните след премиерата също така стана една от най-популярните игри в платформата за стрийминг на живо Twitch на Amazon.

Максимилиан Хирата, 33-годишен ИТ специалист в Япония, твърди, че макар че няма да купи Hogwarts Legacy, усеща, че внушението, че онези, които избират да играят играта, одобряват възгледите на Роулинг, намалява.

„Имам чувството, че някои хора в интернет се опитват да опишат света само в черно и бяло“, посочва Хирата. „Но нещата не са толкова прости в реалния живот. Напълно възможо е да сте съгласни с някого по едни въпроси, но не и по други“. Хирата коментира, че неговата съпруга все още харесва поредицата за Хари Потър и успява „да отдели изкуството от твореца“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Diskesuper
преди 1 година
До: zelka007Даа за зелки определящи се като кауни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
цъкам да прочета за играта , а то на каква тема попаднах ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още